Connect with us

technokrata

360 fokos 3D-s kijelző a Sony-tól

Smart home

360 fokos 3D-s kijelző a Sony-tól

Eddig csak filmekben láthattunk ilyesmit, de most valósággá vált: kézmozdulatokra reagáló henger alakú kijelzővel villog a Sony.

sony_360_degree_hdtv.jpgMég ebben a hónapban be tervezi mutatni 360 fokos autosztereoszkópikus 3D kijelzőjét a japán vállalat. A készülék képes színesben (24 bit) olyan látványvilágot a néző elé varázsolni, mintha az adott tárgy, személy valóban ott lenne, mivel betekintési szögtől függetlenül (azaz 360 fokban) látható a kijelző. Speciális LED-es fényforrásainak köszönhetően egyfokonként eltérő képet közvetít, vagyis egy emberi alak akár minden irányból megtekinthető.

Mindezt ráadásul mélységérzettel párosítja a technika. A Sony henger alakú ketyeréje (hivatalos nevén volumetrikus 3D kijelzője) ugyanis külön látványt nyújt a néző két szemének, ezáltal az agyban olyan érzet keletkezik, mintha térbeli objektumot látna a néző. Ráadásul még szemüvegre sincsen szükség ehhez, állítják a japánok.

A futurisztikus szerkezet digitális video bemenettel rendelkezik, így számítógépekhez és más elektronikus eszközökhöz is tud csatlakozni. A hengerben megjelenő tartalmat egy grafikus processzor állítja elő valós időben, mellyel a néző kapcsolatot is létesíthet. Képes ugyanis arra a készülék, hogy a felhasználó mozdulatait felismerve változtasson például a megjelenített tartalom irányultságán – magyarul például egy kézmozdulattal elforgathatjuk a kijelzőn látottakat.

Szinte korlátlanok a lehetséges felhasználási területek: a kompakt cucc szolgálhat szórakoztatási célokat, múzeumi kijelzőként is üzemelhet, felhasználható videojátékokhoz vagy futurisztikus 3D-s videokommunikációhoz, hogy csak néhány példát említsünk. Sajnos ára nem ismert, hiszen a készülék még messze van a tömegtermeléstől: egyelőre csak prototípus formájában létezik.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom