Connect with us

Hirdetés

technokrata

Diákmunkával a Föld jövőjéért

Smart home

Diákmunkával a Föld jövőjéért

Elektronikus hálózatot feltérképező eszközök és jelbeszédre fordító „szinkrontolmács” – az idei Imagine Cup legjobbjai.

A varsói Operaházban tartott díjkiosztó ünnepséggel befejeződött a Microsoft Imagine Cup 2010 versenye, amely a világ legnagyobb szabású, 25 év alatti diákok részére rendezett IT versengése. Az idén 8. alkalommal meghirdetett eseményre mintegy 325.000 diák jelentkezett 120 országból, a döntőig azonban csak annak a 69 csapatnak a tagjai jutottak el, akik az országos selejtezőket sikerrel vették.

Az egy hetes világdöntőn a csapatok nemzetközi szakemberekből és sikeres üzleti szereplőkből álló zsűri előtt mutatták be projektjeiket, amelyek mind az ENSZ által megfogalmazott, és az Imagine Cup céljaiba beépített olyan problémákra adtak választ, mint például az alapfokú oktatás egész világon történő biztosítása, a kirívó szegénység felszámolása, a fogyatékkal élők esélyeinek javítása, vagy a fenntartható fejlődés hosszú távú megoldása.

Az idei versenyen a kupát, az Imagine Cupot, thaiföldi Skeek team vihette haza a Software Design kategóriában, siketetek számára kifejlesztett, jelbeszédre fordító „szinkrontolmács” szoftvere jutalmaként. Az Embedded Development (beágyazott fejlesztés) szekcióban a pálmát szintén thaiföldi fiatalok vitték el (SmarterME) okos kis szerkezetükkel, amellyel elektronikus fogyasztói hálózatok tételes feltérképezését és folyamatos figyelését lehet elvégezni, hozzájárulva ezzel akár 25-30%-os villamos-energia megtakarításhoz.

Microsoft Imagine Cup 2010 nyertesek.jpg

forrás: IOT Portál

A játékszoftver kategóriában (Game Design) a megjelenésében, és játékfelfogásában is formabontó, a fülöp-szigeteki By Implication csapatának munkája lett az első. Játékukhoz szervesen kapcsolódnak a közösségi média oldalak, miközben a játékos szórakozva ismeri meg a globális problémákon segíteni kész önkéntes- és segélyszervezeteket és az egyéni segítségnyújtás lehetőségeit.

A mintegy 11 kategóriában kiosztott elismerések mellé jelentős, 5-25.000 dolláros pénzjutalom is jár a győzteseknek. Jon Perera a gálán bejelentette, hogy a Microsoft minden döntőst meghív BizSpark programjába, ahol azon túl, hogy ingyenesen használhatják a cég üzleti alkalmazásait, tanácsokkal is segítik a program résztvevőit, hogy üzletet kovácsolhassanak projektjeikből.

Michelle Obama, a Fehér Ház First Ladyje, videoüzenetben köszöntötte az Imagine Cup résztvevőit abból az alkalomból, hogy 2011-ben a rendezvény házigazdája New York lesz, majd a világváros képviselői átvették az Imagine Cup vándorzászlaját.

„Bár a magyar csapatok az elmúlt években jól szerepeltek a versenyen, az idén nem jutottunk el a világdöntőig” – mondta Tóth Bálint a Microsoft Magyarország oktatási projektvezetője, a hazai Imagine Cup fő szervezője – „Jövőre azonban mindenképpen ott szeretnénk lenni, ezért is indítjuk el újra a Keressük Magyarország legjobb ötletét! kampányunkat, és biztatunk minden fiatalt, hogy jelentkezzen elképzelésével. Segítséget nyújtunk abban, hogy az ötletből versenyképes projekt legyen.”



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés