Connect with us

technokrata

Programozás grafikusan, kódolás nélkül

Smart home

Programozás grafikusan, kódolás nélkül

A Google megreformálja az alkalmazásfejlesztést?

Egy új platform, operációs rendszer bevezetésekor az egyik legnagyobb problémát a még nem létező külső szoftverek jelentik. Hiszen önmagában bármilyen jó is lehet az adott környezet, ha nincsenek rá alkalmazások, akkor nem fogja a kutya sem használni. Ezzel minden fejlesztőnek szembe kell néznie – így a Google-nek is fel kellett oldania a tyúk-tojás problémát Android platformja kapcsán. Habár mára több tízezres mennyiségben találhatók alkalmazások az Android Marketen, az amerikai vállalat szerint még mindig nem ideális a helyzet, ezért egy furcsa fejlesztéssel igyekszik felgyorsítani a programok létrehozását.

Google App Inventor ScreenShot.jpgApp Invertor – a találó név fedi a Google új, grafikus integrált fejlesztői környezetét (IDE), mellyel azokat próbálja meg programfejlesztésre csábítani a keresőóriás, akik igazából nem értenek a kódoláshoz. Reményei szerint az új szemlélet friss vért hoz a mobil operációs rendszerbe, olyanokat ér majd el, akik eddig gondolkodni sem mertek alkalmazásfejlesztésről. Nyilván, nem „atombonyolult” szoftverek létrejöttét várja a Google az App Invertortól, hanem amatőr produktumokra számít. Ezek ugyan nem fogják kitolni az Android határait, de segítenek „jobban belakni” a lehetőségeket.

Az objektumorientált programozási elvre hasonló megközelítéssel az IDE hozzáférhet a GPS érzékelőhöz, a telefonos parancsokhoz és még az operációs rendszer szövegfelolvasó képességét is kihasználhatja. A fejlesztőkörnyezetet egyébként már teszteli a Google: amerikai osztálytermekben folyik a szoftver bemutatója, állítólag bátorító eredmények kísérik a próbálkozást. Így, a vállalat reményei szerint, a fejlesztésre fogékony, de a programozási struktúrákat már túlságosan bonyolultnak tartó diákok „megfertőzik” rajongásukkal környezetüket is, ezáltal még többen vehetnek részt az Android színessé tételében. Sőt, később akár kedvet kaphatnak a „valódi” programozás kipróbálására is, amire a képzett informatikusokban egyre jobban szűkölködő észak-amerikai országnak nagy szüksége lenne.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle