Connect with us

technokrata

Beszarás, ezért fizetnek!

Smart home

Beszarás, ezért fizetnek!

Ahol az illemhely használatáért nem kell fizetni, sőt, még pénzt is kap érte a „felhasználó”.

Az idén nyolcadik alkalommal, ezúttal Varsóban megrendezésre kerülő Imagine Cupra érkezett csapatok fejlesztése közül egy újabb, érdekes elképzelést mutatunk be (“Adatátvitel internet nélkül” cikkünk itt olvasható). A KOLA különleges, számunkra ismeretlen, a tabu határát súroló problémát dolgoz fel, ami azonban Indiában és a föld számos, fejlődő országában óriási gondot jelent; a szegénység egyik velejárója és annak egyben „fenntartója” is.

Imagine Cup 2010 KOLA.jpg

forrás: IOT Portál

Az illemhely híján a közösségi helyeken szükségét végző ember kiszolgáltatottságát és az általa okozott környezetromboló és higiéniai problémára hozott egy komplex megoldási javaslatot. Egy olyan, elsősorban a nyomornegyedek környezetében felállítandó illemhely ötletét dolgozták ki, ahol a használatért nem hogy pénzt kérnek, de a helyi hatóságok fizetnek is… annyit, hogy abból például egy tál ételre is futja. A használat „melléktermékeként” pedig biogázt lehet létrehozni, ami tovább hasznosítható pl. elektromos áram előállítására.

A fiatalok által részletesen kidolgozott elképzelés 6 különböző, az ENSZ által (is) megfogalmazott problémára ad egyszerre választ. Az illemhely prototípusa már működik, és az olasz közegészségügyi hivatalnak is felkeltette az érdeklődését.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom