Connect with us

technokrata

Öntisztuló lótuszlevél és holografika

Smart home

Öntisztuló lótuszlevél és holografika

Többek között a sportszergyártásban is alkalmazott vízlepergető lótuszlevelekkel is ismerkedtek a fiatalok a Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetben.

Mérnöki eszközök segítségével a természet találmányait is leutánozhatták azok a kiválasztott diákok, akik a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének (MTA MFA) harmadik alkalommal is sikerrel megrendezett rendhagyó nyári táborán vettek részt. A hét végén lezárult program célja a fiatalok természettudományos érdeklődésének felkeltése volt. A nyári iskolában a fiatalok egy teljes munkahéten keresztül élhették át a kutatás szépségét és bonyolultságát, többek között a sportszergyártásban is alkalmazott vízlepergető lótuszleveleket, csontimplantátumot, mesterséges opált készíthettek, de olyan újszerű eljárásokkal is megismerkedhettek, mint az átlátszó felületeken vagy a levegőben adattartalmakat megjeleníteni képes holografika.

MTA_MFA_tabor_2010.jpg

„Intézetünk immár harmadik éve próbál nem hagyományos rutinfeladatokkal, hanem érdekes kutatási témákkal szolgálni annak érdekében, hogy a fiatalok kedve megjöjjön a természettudományokhoz. Nemcsak azért, mert kutatóintézetünk sem működhet utánpótlás nélkül, de amiatt is, mert hazánknak olyan művelt főkre van szüksége, akik a költséges kutatási eredményeket innovációval társadalmi haszonra váltják.”- fogalmazott Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója.

Az intézet 150 dolgozójából közel ötvenen egy hétig segítették, mentorálták a diákokat annak érdekében, hogy a hallgatók a lehető legpozitívabb benyomással térjenek haza és később kellő elszántságot érezzenek a természettudományos pályák iránt. A középiskolások kiválasztását végző bizottság elnöke, Gyulai József akadémikus szerint nagyon élvezetes volt együtt dolgozni a fiatalokkal, és nagy siker számukra, hogy a diákok kiválóan elsajátították a fizikai, kémiai, műszaki szakkifejezések használatát is, ami rendkívül fontos, hiszen így a megszerzett szakmai tudásuk mellett ismereteik átadása, kommunikálása sem ütközik akadályba.

Az idei évi táborban 21 előzetesen kiválasztott diák vett részt. A nyári iskola sikerét példázza, hogy idén már megnőtt a lányok száma a résztvevők között, valamint, hogy egy visszatérő hallgató is részt vett az eseményen, folytatta tavaly megkezdett kutatásait. A hagyományokhoz híven az MFA nemcsak Budapestről és vidékről, de a határon túlról is fogadott középiskolásokat, így az intézmény 5 erdélyi fiatalt is vendégül látott.

A gyerekek teljes ellátásról saját költségén gondoskodó nemzetközi hírű intézet – amelyben olyan világszerte jegyzett kutatások és fejlesztések folynak, mint például a nanoelektronikai alapanyagként perspektívikus nanométeres grafénrétegek előállítása és vizsgálata, vagy a robottechnológiai tapintásérzékelés – tervei szerint jövőre is folytatja a sikeres kezdeményezését.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő