Connect with us

Öntisztuló lótuszlevél és holografika

Smart home

Öntisztuló lótuszlevél és holografika

Többek között a sportszergyártásban is alkalmazott vízlepergető lótuszlevelekkel is ismerkedtek a fiatalok a Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetben.

Mérnöki eszközök segítségével a természet találmányait is leutánozhatták azok a kiválasztott diákok, akik a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének (MTA MFA) harmadik alkalommal is sikerrel megrendezett rendhagyó nyári táborán vettek részt. A hét végén lezárult program célja a fiatalok természettudományos érdeklődésének felkeltése volt. A nyári iskolában a fiatalok egy teljes munkahéten keresztül élhették át a kutatás szépségét és bonyolultságát, többek között a sportszergyártásban is alkalmazott vízlepergető lótuszleveleket, csontimplantátumot, mesterséges opált készíthettek, de olyan újszerű eljárásokkal is megismerkedhettek, mint az átlátszó felületeken vagy a levegőben adattartalmakat megjeleníteni képes holografika.

MTA_MFA_tabor_2010.jpg

„Intézetünk immár harmadik éve próbál nem hagyományos rutinfeladatokkal, hanem érdekes kutatási témákkal szolgálni annak érdekében, hogy a fiatalok kedve megjöjjön a természettudományokhoz. Nemcsak azért, mert kutatóintézetünk sem működhet utánpótlás nélkül, de amiatt is, mert hazánknak olyan művelt főkre van szüksége, akik a költséges kutatási eredményeket innovációval társadalmi haszonra váltják.”- fogalmazott Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója.

Az intézet 150 dolgozójából közel ötvenen egy hétig segítették, mentorálták a diákokat annak érdekében, hogy a hallgatók a lehető legpozitívabb benyomással térjenek haza és később kellő elszántságot érezzenek a természettudományos pályák iránt. A középiskolások kiválasztását végző bizottság elnöke, Gyulai József akadémikus szerint nagyon élvezetes volt együtt dolgozni a fiatalokkal, és nagy siker számukra, hogy a diákok kiválóan elsajátították a fizikai, kémiai, műszaki szakkifejezések használatát is, ami rendkívül fontos, hiszen így a megszerzett szakmai tudásuk mellett ismereteik átadása, kommunikálása sem ütközik akadályba.

Az idei évi táborban 21 előzetesen kiválasztott diák vett részt. A nyári iskola sikerét példázza, hogy idén már megnőtt a lányok száma a résztvevők között, valamint, hogy egy visszatérő hallgató is részt vett az eseményen, folytatta tavaly megkezdett kutatásait. A hagyományokhoz híven az MFA nemcsak Budapestről és vidékről, de a határon túlról is fogadott középiskolásokat, így az intézmény 5 erdélyi fiatalt is vendégül látott.

A gyerekek teljes ellátásról saját költségén gondoskodó nemzetközi hírű intézet – amelyben olyan világszerte jegyzett kutatások és fejlesztések folynak, mint például a nanoelektronikai alapanyagként perspektívikus nanométeres grafénrétegek előállítása és vizsgálata, vagy a robottechnológiai tapintásérzékelés – tervei szerint jövőre is folytatja a sikeres kezdeményezését.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

hono

SmartPhone

A HONOR 20 augusztus 1-től kapható Magyarországon

2019. július 22. hétfő
Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019

Dotkom