Connect with us

Hirdetés

technokrata

Öntisztuló lótuszlevél és holografika

Smart home

Öntisztuló lótuszlevél és holografika

Többek között a sportszergyártásban is alkalmazott vízlepergető lótuszlevelekkel is ismerkedtek a fiatalok a Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetben.

Mérnöki eszközök segítségével a természet találmányait is leutánozhatták azok a kiválasztott diákok, akik a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének (MTA MFA) harmadik alkalommal is sikerrel megrendezett rendhagyó nyári táborán vettek részt. A hét végén lezárult program célja a fiatalok természettudományos érdeklődésének felkeltése volt. A nyári iskolában a fiatalok egy teljes munkahéten keresztül élhették át a kutatás szépségét és bonyolultságát, többek között a sportszergyártásban is alkalmazott vízlepergető lótuszleveleket, csontimplantátumot, mesterséges opált készíthettek, de olyan újszerű eljárásokkal is megismerkedhettek, mint az átlátszó felületeken vagy a levegőben adattartalmakat megjeleníteni képes holografika.

MTA_MFA_tabor_2010.jpg

„Intézetünk immár harmadik éve próbál nem hagyományos rutinfeladatokkal, hanem érdekes kutatási témákkal szolgálni annak érdekében, hogy a fiatalok kedve megjöjjön a természettudományokhoz. Nemcsak azért, mert kutatóintézetünk sem működhet utánpótlás nélkül, de amiatt is, mert hazánknak olyan művelt főkre van szüksége, akik a költséges kutatási eredményeket innovációval társadalmi haszonra váltják.”- fogalmazott Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója.

Az intézet 150 dolgozójából közel ötvenen egy hétig segítették, mentorálták a diákokat annak érdekében, hogy a hallgatók a lehető legpozitívabb benyomással térjenek haza és később kellő elszántságot érezzenek a természettudományos pályák iránt. A középiskolások kiválasztását végző bizottság elnöke, Gyulai József akadémikus szerint nagyon élvezetes volt együtt dolgozni a fiatalokkal, és nagy siker számukra, hogy a diákok kiválóan elsajátították a fizikai, kémiai, műszaki szakkifejezések használatát is, ami rendkívül fontos, hiszen így a megszerzett szakmai tudásuk mellett ismereteik átadása, kommunikálása sem ütközik akadályba.

Az idei évi táborban 21 előzetesen kiválasztott diák vett részt. A nyári iskola sikerét példázza, hogy idén már megnőtt a lányok száma a résztvevők között, valamint, hogy egy visszatérő hallgató is részt vett az eseményen, folytatta tavaly megkezdett kutatásait. A hagyományokhoz híven az MFA nemcsak Budapestről és vidékről, de a határon túlról is fogadott középiskolásokat, így az intézmény 5 erdélyi fiatalt is vendégül látott.

A gyerekek teljes ellátásról saját költségén gondoskodó nemzetközi hírű intézet – amelyben olyan világszerte jegyzett kutatások és fejlesztések folynak, mint például a nanoelektronikai alapanyagként perspektívikus nanométeres grafénrétegek előállítása és vizsgálata, vagy a robottechnológiai tapintásérzékelés – tervei szerint jövőre is folytatja a sikeres kezdeményezését.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés