Connect with us

technokrata

128 GB-os Blu-ray lemezek

Smart home

128 GB-os Blu-ray lemezek

Még nagyobb kapacitást kínálnak a többrétegű kéklézeres korongok.

A kéklézeres lemezeket leíró szabványok felett bábáskodó Blu-ray Disc Association (BDA) szervezet bejelentette, hogy elkészült a BDXL specifikációval. Akár 128 GB-nyi adat is felfér az új, többrétegű adathordozóra, melynek fogyasztói alkalmazásba vétele is hamarosan megindulhat. Ehhez a gyártóknak meg kell vásárolniuk a licenceket, majd megkezdhetik az egyszer írható, újraírható korongok és az ehhez szükséges optikai meghajtók előállítását.

Olyan célcsoportokat céloz meg a BDA az új szabvánnyal, mint a műsorszórás, a gyógyászati és a képfeldolgozás területén érdekelt vállalatok. Ezek a szegmensek lesznek – a szervezet reményei szerint – a háromrétegű, 100 GB kapacitást nyújtó R (egyszer írható) és RE (újraírható), illetve a négyrétegű, 128 GB kapacitású R média elsődleges felvevőpiaca. Ekkora kapacitással már a HD-s műsorok digitális rögzítésére és lejátszására is lehetőség nyílik, merevlemez vagy egyéb adathordozó alkalmazása nélkül.

A technika maga visszafelé kompatibilis, azaz a jövőbeni BDXL-képes berendezések a napjainkban használt 25 és 50 GB-os Blu-ray korongokat is tudják majd kezelni. Emellett a nem túl távoli jövőben megjelenő lejátszók is megkapják a specifikáció támogatását, azaz – legalábbis adatleolvasási szinten – vissza tudják majd adni a kék lézer által letapogatott adatot BDXL esetében is. Az egyelőre nem ismert, hogy a jelenlegi lejátszók egy esetleges firmware frissítést követően szintén alkalmasak lesznek-e erre.

Ugyanígy nem tudni, hogy mennyibe kerülnek majd az új korongok, valamint az ezek lejátszására, adatokkal felírására képes eszközök. A licencdíjakon múlhat az új standard sikere vagy bukása – már ha le tudják nyomni a felhasználók torkán, hogy egy újabb Blu-ray szabványt kell elfogadniuk. Napjainkban ugyanis az eredeti Blu-ray (melynek ráadásul szintén több profilja készült az elmúlt években) mellett a Blu-ray 3D és a Blu-ray XL egyaránt létező szabvány.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő