Connect with us

technokrata

Vége az olcsó videokártyák korszakának?

Smart home

Vége az olcsó videokártyák korszakának?

A processzorba integrált grafikus vezérlők megjelenésével kihalhatnak a belépőszintű videokártyák? AMD-Ati vélemény.

IGP, azaz integrált grafikus processzor – év(tized)ek óta ismert fogalom. Ezek a lapkák már jó ideje domborítanak az alaplapi chipkészletben, igaz, csak belépőszintű teljesítményt nyújtva. Az AMD tulajdonában levő Ati éppen ezért nem hiszi, hogy ha a GPU átkerül a CPU-ba, akkor az kinyírná az olcsó, de különálló videovezérlők piacát. „Továbbra is rendelkezünk belépőszintű grafikus kártyákkal, mivel még mindig értéket képviselnek a végfelhasználó számára.” – nyilatkozta Shaila Bansal, az AMD mainstream grafikus részlegének vezető termékmenedzsere, aki leszögezte, hogy a helyzet nem fog megváltozni a Fusion Llano megjelenésével sem.

amd-fusion-llano.jpgA Fusion az AMD grafikus magot is magába foglaló új processzorcsaládja, melynek első példányai Llano kódnév alatt a jövő év elején debütálnak. Ezek a lapkák maximum négy, Phenom II kategóriájú processzormagot tartalmaznak, illetve egy, az Ati Radeon HD 5000 sorozatába tartozó grafikus magot, mely 480 stream processzorra alapul. Ez a teljesítmény picit meg is haladja a ma kapható value Ati videokártyák teljesítményét. A Llano debütálására tehát az AMD-nek muszáj lesz kicsit emelnie a belépőszintű videovezérlőiből kifacsarható erőt, vagy akár meg is állhat ezeknek a termékeknek az értékesítése.

Ez egyben előre is jelzi a jövőt, ami áldásos hatással lehet a játszani vágyók pénztárcájára. A legolcsóbb videokártyák teljesítménye általánosan nőni fog, ellenkező esetben a processzorba integrált grafikus magok kinyírják a piacot. Ennek ellenére az AMD továbbra is piacon kívánja tartani például az Ati Radeon HD 5450-es, Cedar platformot, mely nagyjából egy szinten van a Llano várt grafikus teljesítményével.

A vállalat vélhetően az elavult rendszereket frissíteni vágyó felhasználóknak kedvez döntésével, hiszen nyilvánvaló, hogy még a Cedar is jóval nagyobb teljesítményre képes, mint a néhány évvel ezelőtti integrált grafikus megoldások. Aki pedig ez utóbbival rendelkezik PC-jében, az anélkül frissíthet, hogy ehhez új processzort kellene vásárolnia. Új processzor esetében ugyanis új alaplap is kell, no és természetesen új memória – vagyis elszabadul a „költségvetési-pokol”.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő