Connect with us

Rage: előre a Doom nyomdokain (videobemutató)

Smart home

Rage: előre a Doom nyomdokain (videobemutató)

„Nincs két ugyanolyan szikla” – megdöbbentően változatos és élő posztapokaliptikus világot álmodott John Carmack.

A John Carmack nevével fémjelzett id Software megint nagyot alkotott. E3-on tartott bemutatója során újabb részletekkel gazdagodhattunk a Rage világáról, mely leginkább a Far Cry 2 és a Borderlands élményét ötvözi. A játék méltó szellemi örököse a Doom szériának, és várhatóan lesz is olyan sikeres. Erre az elismerésre szüksége is van az id Software-nek, hiszen a sokat kritizált Doom 3 óta nem jelentkeztek hasonlóan grandiózus új játékkal; a széria harmadik része pedig a sötét részek miatt sok kritikát kapott a játékosoktól.

De lássuk, mit kínál a Rage! Homokvölgyeket és sziklákat, melyeket szikkadt növények tesznek életszerűvé. Nem hangzik látványosnak? Pedig az: a bemutatón elhangzottak szerint nincsen két ugyanolyan szikla, a designerek óriási munkáját dicsérő változatosság tárul a szemünk elé. Íme:

Elképesztően nagy látótávolságot ígérnek a fejlesztők, illetve azt, hogy mindez nem megy a játszhatóság rovására. Ez mind hardveres, mind tartalmi értelemben megállja a helyét. Utóbbira jó példa, hogy a Rage korántsem (csak) agyatlan lövöldözés (FPS): ahogy egyre több időt tölt a világban a játékos, úgy kezd kibontakozni a történetet, miközben például autóba ülve is küzdhetünk az életünkért.

Nem csak nyílt terepet kínál a Rage, számos történetszál vezet zárt helyszínekre. Az AI-t hosszan csiszolták a fejlesztők, ennek köszönhetően az NPC-k élethűre sikeredtek, az ellenségek pedig meglepően intelligensen veszik fel a harcot a játékossal. Lehetőség van minijátékokkal szórakozni (például a Star Wars-ból megismert holografikus „sakk” egyszerűsített változatával), alküldetéseket felvenni, tárgyakat értékesíteni és vásárolni.

 

Természetesen nincs harc zsákmány (loot) nélkül, melyet végtelenül egyszerűre szabtak az id Software programozói. Nincs semmilyen, a használatot bonyolító menü, csak rá kell kattintani a pórul járt ellenség maradványaira, a játékos pedig besöpri az így felfedezett tárgyakat. Ha birtokában vagyunk egy tervrajznak, és megtaláltuk az adott eszközhöz szükséges összes elemet, akkor azt akár helyben is összefabrikálhatjuk magunknak. Például automatikusan tüzelő, kompakt lövegtornyokat rakhatunk le, védve pozíciónkat az ellenséges rohamoktól.

Pisztoly, géppisztoly, bumeráng, shotgun, rakétavető és elektromossággal működő futurisztikus nyílpuska – csak néhány a rendelkezésünkre álló fegyverarzenálból. Utóbbival megtehetjük, hogy a vízben álló ellenséges lények közé lövünk, az elektromosság pedig – köszönhetően a víznek – mindegyikük számára sokkoló eredménnyel jár majd. A bemutató során a fejlesztők kiemelték, hogy a változatosság a fegyverek terén is érezteti áldásos hatását. Pontos számot nem is tudtak mondani azt illetően, mennyi fegyver (természetesen beleértve az apró módosításokban eltérő, de alapjaiban megegyező változatokat) áll a játékos rendelkezésére, de nem fogjuk egyhamar elunni.

A játékról még oldalakat lehetne írni, de a fenti videók önmagukért beszélnek. Megjelenésére sajnos egy darabig még várni kell: Carmack cége 2011-re ígéri a Rage-et. Jó hír viszont, hogy mindhárom nagy játékplatformon (PC, Xbox 360, PS3) elérhetővé válik majd.

e3_2010_end.jpgSzólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom