Connect with us

technokrata

A vonalkód legyőzi az RFID-t?

Smart home

A vonalkód legyőzi az RFID-t?

Bizonyos területek egyszerűen túl drágák a modern technikának?

A tavalyi évben a recesszió az AIDC (Automatic Identification and Data Collection) technológiai ipar szereplőinek forgalmát jelentősen visszavetette. Bár az RFID hardverek némiképp jobban tűrték a válságot a vonalkódnál, a vállalkozások szűk költségvetése következtében mindkét szektor jelentős károkat szenvedett. 2010-től a két ágazat növekedési üteme azonban lassan ismét emelkedni fog, áll a VDC Research előrejelzésében, mely 2013-ig mutat előre. Ugyanis az olyan makrogazdasági trendek, mint amilyen például az emelkedő globális kereslet és termelés, a fokozódó biztonsági igények, valamint a növekvő mobilitás iránti vágy a kutatás szerint AIDC beruházásokra sarkallhatják a vállalkozásokat.

vonalkod.jpg

„A piaci előrejelzések is rávilágítanak arra a tendenciára, hogy az RFID, illetve a vonalkód technológia piaca együtt, azonban jellemzően más területeken fejlődik majd az elkövetkezendőkben is. Véleményem szerint míg az előbbinek néhány speciális ágazatban, például az állatok nyomon követésében, vagy az NFC technológián alapuló alkalmazásokban nagy szerepe van, addig a vonalkód a logisztikában és a kereskedelemben továbbra is költséghatékonyabban alkalmazható.” – mutatott rá Mészöly Imre, a Citizen Systems régiós vezetője – „Mivel az RFID-megoldások kivitelezési költségei egyelőre jóval magasabbak, mint a hagyományos vonalkódos címkéké, ez önmagában is determinálja a felhasználási területeket.”

Bár az RFID címkék előállításának költségcsökkentése érdekében folyamatos kutatások folynak, ezen a technológián alapuló eszközök belátható időn belül valószínűleg továbbra sem lesznek elterjedtek a jelenleg is jellemzően vonalkódos azonosítást használó ágazatokban (pl. logisztika, kereskedelem). A folyamatot gátló tényezők között sorolhatjuk fel többek között a technológiaváltás olyan alternatív költségeit is, mint például a legtöbb helyen jelenleg alkalmazott, rádiójeleket leárnyékoló fémpolcok cseréjével kapcsolatos kiadásokat, vagy a csomagolóanyagok cseréjét.

A több évtizedes múltra visszatekintő vonalkód technológia többnyire tehát úgy tűnik szilárdan tartja magát a még gyermekcipőben járó RFID-val szemben, amelynek azonban más területeken már most megvan a maga relevanciája. A Citizen Systems álláspontja szerint tehát továbbra is kiegészítő és nem versengő technológiákról beszélhetünk, bár a technológiai fejlesztések sok izgalmas meglepetést hozhatnak.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő