Connect with us

technokrata

A meleg beindította a klímákat

Smart home

A meleg beindította a klímákat

A hirtelen jött meleg miatt a légkondicionáló berendezések (split, mobil, ventilátor) forgalmában az előző hétvége óta erős a fellendülés.

A beszerelést igénylő split klímák és a mobil klímák hasonló arányban fogynak. A vásárlók főképp a márkás, A energiaosztályú készülékeket keresik, e szegmensben kiemelkedően fontos választási szempont az energiatakarékosság. A legtöbben a 70 ezer forinttól elérhető készülékeket vennék, jóllehet mind a mobil, mind a split klímánál a hetvenezres kategória alatt is vannak termékek szép számmal.

A Tesco áruházakban is akcióssá váltak a klímák, bár az igazi csúcsot csak a jövő hónapra várják. A klímák iránt egyelőre nem kiugró az igény, nem úgy az olcsó ventilátorok esetében: a cég közlése szerint a múlt hétvégén már kétszer annyi fogyott e termékekből, mint a korábbi hetekben, e héten pedig már egy-egy nap értékesítenek annyit, mint korábban egy hét alatt.

Az utóbbi napokban megugrott a klímák és ventilátorok eladása a bauMax Zrt.-nél is – mondta a Napinak Simonyi András vezérigazgató. A C energiaosztályos klímákat keresik leginkább a vásárlók.

A szerelőknél szintén beindult a nyári főszezon. A sokáig tartó hideg miatt korábban kicsi volt az érdeklődés a lakossági klímáknál – mondta lapunknak Korbuly Máté, a Gas-Parts Europe (GPE) Kft. kereskedelmi vezetője. Ezzel szemben az ipari megrendelések emelkedése már korábban elkezdődött, gyakorlatilag a válság előtti szinten áll, a tavalyi azonos időszakot 60 százalék feletti mértékben szárnyalja túl a megrendelésállomány. Korbuly szerint a klímapiacot alapvetően árcsökkenés jellemzi: a készülékeknél a magasabb kategóriákban 5-35 százalék közötti mértékben, az olcsóbb termékeknél kisebb mértékben. Emellett a szerelési díjak is némileg lejjebb mentek. A GPE tapasztalatai szerint a karbantartás iránti kereslet jelentősen nőtt a múlt évhez képest; tavaly ugyanis sok felhasználó ezen próbált spórolni.

A szerelési árak csökkenéséről számolt be lapunknak Budai Zsolt, a Klíma Áruház Épületgépészeti Kft. mérnök üzletkötője is. A kilenc évvel ezelőtt 55-60 ezer forintért végzett szolgáltatás annak ellenére kerül ma 40-45 ezer forintba, hogy a bérek, közterhek, alapanyagárak jelentősen emelkedtek az időszakban. A problémát az jelenti, hogy a felhígult szerelési piacon több esetben a szükséges szereléstechnológiai lépések kihagyásával ígértek egymás árai alá a gyakran megfelelő hozzáértéssel sem rendelkező cégek – véli Budai.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő