Connect with us

technokrata

Béremeléssel az öngyilkosság ellen

Smart home

Béremeléssel az öngyilkosság ellen

Jókedvre derít a 66 százalékos fizetésnövelés – legalábbis a munkaadó szerint.

Az elmúlt hetekben bejárta a világsajtót a Foxconn kínai vállalatkomplexumában történt öngyilkosságok esete. A Shenzhenben található létesítmény közel félmillió embernek ad munkát, itt készül többek között az Apple iPhone-ja és iPadje, a Microsoft-féle Xbox 360, a Nintendo Wii konzolja és a Sony PS3-a. Nem meglepő tehát, hogy rosszul érintette a cégeket az ilyesmire érzékeny vásárlóik megdöbbenése, amikor kiderült, hogy idén már tucatnyinál is több munkás vetett véget az életének.

Megakadályozandó a további eseteket, a Foxconn márciusban 30 százalékos azonnali béremelést hajtott végre az alulfizetett kínai biorobotoknál munkásoknál; bár hivatalosan azt kommunikálta a vállalat, hogy a fizetés növelésének nincsen köze az öngyilkosságokhoz. Ezzel a 130 dolláros (közel 29 ezer forintos) havi bér 175 dollárra (majdnem 40 ezer forintra) emelkedett.

Úgy tűnik azonban, hogy mindez nem volt elég, mert most további emelést helyezett kilátásba a Foxconn, és ezúttal még vastagabban fogott a ceruza. A cég közlése szerint 66 százalékkal növelik meg annak a dolgozónak a bérét, aki megfelel a termelékenységi normának. Ezzel 292 dollárra, azaz 65 ezer forint környékére nő a fizetése annak a munkásnak, akinek egy három hónapos periódus alatt megfelelő a munkateljesítménye (ezt pontosabban nem részletezte a Foxconn).

Hivatalosan persze most sem hozták összefüggésbe az öngyilkosságokkal a lépést; sőt, a Foxconn szerint a munkahelyi légkör nem hajlamosít az öngyilkosságra. Erről persze azt a munkást már nem lehet megkérdezni, aki nemrég egy 34 órás váltás után döntött úgy, hogy véget vet életének.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő