Connect with us

Hirdetés

technokrata

Béremeléssel az öngyilkosság ellen

Smart home

Béremeléssel az öngyilkosság ellen

Jókedvre derít a 66 százalékos fizetésnövelés – legalábbis a munkaadó szerint.

Az elmúlt hetekben bejárta a világsajtót a Foxconn kínai vállalatkomplexumában történt öngyilkosságok esete. A Shenzhenben található létesítmény közel félmillió embernek ad munkát, itt készül többek között az Apple iPhone-ja és iPadje, a Microsoft-féle Xbox 360, a Nintendo Wii konzolja és a Sony PS3-a. Nem meglepő tehát, hogy rosszul érintette a cégeket az ilyesmire érzékeny vásárlóik megdöbbenése, amikor kiderült, hogy idén már tucatnyinál is több munkás vetett véget az életének.

Megakadályozandó a további eseteket, a Foxconn márciusban 30 százalékos azonnali béremelést hajtott végre az alulfizetett kínai biorobotoknál munkásoknál; bár hivatalosan azt kommunikálta a vállalat, hogy a fizetés növelésének nincsen köze az öngyilkosságokhoz. Ezzel a 130 dolláros (közel 29 ezer forintos) havi bér 175 dollárra (majdnem 40 ezer forintra) emelkedett.

Úgy tűnik azonban, hogy mindez nem volt elég, mert most további emelést helyezett kilátásba a Foxconn, és ezúttal még vastagabban fogott a ceruza. A cég közlése szerint 66 százalékkal növelik meg annak a dolgozónak a bérét, aki megfelel a termelékenységi normának. Ezzel 292 dollárra, azaz 65 ezer forint környékére nő a fizetése annak a munkásnak, akinek egy három hónapos periódus alatt megfelelő a munkateljesítménye (ezt pontosabban nem részletezte a Foxconn).

Hivatalosan persze most sem hozták összefüggésbe az öngyilkosságokkal a lépést; sőt, a Foxconn szerint a munkahelyi légkör nem hajlamosít az öngyilkosságra. Erről persze azt a munkást már nem lehet megkérdezni, aki nemrég egy 34 órás váltás után döntött úgy, hogy véget vet életének.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés