Connect with us

Megérkezett a sárga szín Magyarországra

Smart home

Megérkezett a sárga szín Magyarországra

Hazánkban is debütáltak a Sharp Quattron technológiával készült tévéi.

Tegnap tartott sajtótájékoztatóján mutatkozott be Masaharu Suzuura, a Sharp Közép-Kelet-Európáért felelős részlegének új igazgatója; egyben élő bemutatót is tartott az elektronikai óriás legújabb fejlesztéséről, a Quattron technológiáról. Amint arról mi is írtunk, az új Aquos LE810 és LE820 LCD televíziók immár RGBY színekből állítják elő a tévéző elé táruló látványt. A képpontokhoz negyedik színként hozzáadott sárga szín még élethűbb színekkel teli képet biztosít a tévénéző számára, HD tévéadások esetén.

Miért sárga?
A hagyományos, RGB rendszerű képernyőknek túlzottan nagy fénymennyiségre van szükségük ahhoz, hogy élénken jelenítsék meg az olyan köztes színeket, mint például a sárga, a cián zöld vagy a magenta, továbbá a fényes képhez az összes fényforrás nagy fényereje szükséges. A sárga szín mindkét problémára megoldást jelent: alkalmazásával nagyobb színteret kapunk, és kisebb fogyasztás mellett fényesebb képet tudunk megjeleníteni.

Energiatakarékos mivoltát azonban nem csak ez, hanem a 10. generációs panel alkalmazása is elősegíti. A LED háttérvilágítási rendszer hatékonyabb használata, az alpixelek közötti távolság és a tranzisztorfelület csökkentése úgy teszi lehetővé a fényerő növelését 20 százalékkal, hogy az nem jár a fogyasztás emelkedésével. Emellett olyan fejlett képességek igyekeznek tovább mérsékelni a készülék szükségtelen energiafelvételét, mint az optikai képvezérlés (OPC). Ennek használatával a készülék a képernyő fényerejét automatikusan a helyiség megvilágításához igazítja, ezáltal sötétebb szobákban, termekben alacsonyabb fényerő (azaz fogyasztás) mellett biztosítja ugyanazt a látványt.

Külsőre is megújult a helyi hálózatba (LAN) köthető Aquos sorozat tagjai: nemcsak vékonyabbak lettek a készülékek, hanem érintésvezérelt kezelőpanelt is kaptak, melyek világítása automatikusan elsötétített üzemmódban várakozik addig, amíg a felhasználó meg nem érinti. A bemutatón elhangzottak szerint a készülék kávájának aljába rejtett, fordított V alakot formázó designelem és a bal alsó sarokba került Sharp logó fehér világítása szintén kikapcsolható.

Egy dimenzió hiányzik(?)
A Sharp a piac mainstream igényeire koncentrál, igyekszik a lehető legszebb képet a lehető legalacsonyabb fogyasztás mellett előállítani. A japán vállalat szerint ez a legfontosabb felhasználói igény, a többi „sallanggal” majd akkor foglalkoznak, amikor annak igénye szélesebb körben jelenik meg. Ezzel indokolta a gyártó a 3D-s készülékektől való látványos távolmaradását is: a 2007-es bemutatkozó óta nem tartotta lényeges szempontnak a technológia fogyasztókra „erőltetését”.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Sharp egyáltalán ne foglalkozna a harmadik dimenzióval. Erre bizonyíték az a fejlesztés, melynek eredményeként nagy fényerejű 3D-s érintőképernyőt hozott létre a vállalat. A 2D-s módban is használható, mobilkészülékek piacára szánt megoldás szemüveg nélkül kínál térhatású látványt. Emellett 3D-s, HD minőségű képet rögzíteni tudó kameráról is hírt adott a japán elektronikai óriás.

Sharp itthon
Jelenleg a 31-32, 40-42, 50 colos és ennél nagyobb képátlójú LCD tévék tekintetében a hazai piacon harmadik helyen áll a vállalat. Az idei évben közel 15 millió folyadékkristályos televíziót tervez értékesíteni a japán gyártó, melynek nagyjából egy ezreléke, 16 ezer darab a magyar piacon fog elkelni.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom