Connect with us

technokrata

Megérkezett a sárga szín Magyarországra

Smart home

Megérkezett a sárga szín Magyarországra

Hazánkban is debütáltak a Sharp Quattron technológiával készült tévéi.

Tegnap tartott sajtótájékoztatóján mutatkozott be Masaharu Suzuura, a Sharp Közép-Kelet-Európáért felelős részlegének új igazgatója; egyben élő bemutatót is tartott az elektronikai óriás legújabb fejlesztéséről, a Quattron technológiáról. Amint arról mi is írtunk, az új Aquos LE810 és LE820 LCD televíziók immár RGBY színekből állítják elő a tévéző elé táruló látványt. A képpontokhoz negyedik színként hozzáadott sárga szín még élethűbb színekkel teli képet biztosít a tévénéző számára, HD tévéadások esetén.

Miért sárga?
A hagyományos, RGB rendszerű képernyőknek túlzottan nagy fénymennyiségre van szükségük ahhoz, hogy élénken jelenítsék meg az olyan köztes színeket, mint például a sárga, a cián zöld vagy a magenta, továbbá a fényes képhez az összes fényforrás nagy fényereje szükséges. A sárga szín mindkét problémára megoldást jelent: alkalmazásával nagyobb színteret kapunk, és kisebb fogyasztás mellett fényesebb képet tudunk megjeleníteni.

Energiatakarékos mivoltát azonban nem csak ez, hanem a 10. generációs panel alkalmazása is elősegíti. A LED háttérvilágítási rendszer hatékonyabb használata, az alpixelek közötti távolság és a tranzisztorfelület csökkentése úgy teszi lehetővé a fényerő növelését 20 százalékkal, hogy az nem jár a fogyasztás emelkedésével. Emellett olyan fejlett képességek igyekeznek tovább mérsékelni a készülék szükségtelen energiafelvételét, mint az optikai képvezérlés (OPC). Ennek használatával a készülék a képernyő fényerejét automatikusan a helyiség megvilágításához igazítja, ezáltal sötétebb szobákban, termekben alacsonyabb fényerő (azaz fogyasztás) mellett biztosítja ugyanazt a látványt.

Külsőre is megújult a helyi hálózatba (LAN) köthető Aquos sorozat tagjai: nemcsak vékonyabbak lettek a készülékek, hanem érintésvezérelt kezelőpanelt is kaptak, melyek világítása automatikusan elsötétített üzemmódban várakozik addig, amíg a felhasználó meg nem érinti. A bemutatón elhangzottak szerint a készülék kávájának aljába rejtett, fordított V alakot formázó designelem és a bal alsó sarokba került Sharp logó fehér világítása szintén kikapcsolható.

Egy dimenzió hiányzik(?)
A Sharp a piac mainstream igényeire koncentrál, igyekszik a lehető legszebb képet a lehető legalacsonyabb fogyasztás mellett előállítani. A japán vállalat szerint ez a legfontosabb felhasználói igény, a többi „sallanggal” majd akkor foglalkoznak, amikor annak igénye szélesebb körben jelenik meg. Ezzel indokolta a gyártó a 3D-s készülékektől való látványos távolmaradását is: a 2007-es bemutatkozó óta nem tartotta lényeges szempontnak a technológia fogyasztókra „erőltetését”.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Sharp egyáltalán ne foglalkozna a harmadik dimenzióval. Erre bizonyíték az a fejlesztés, melynek eredményeként nagy fényerejű 3D-s érintőképernyőt hozott létre a vállalat. A 2D-s módban is használható, mobilkészülékek piacára szánt megoldás szemüveg nélkül kínál térhatású látványt. Emellett 3D-s, HD minőségű képet rögzíteni tudó kameráról is hírt adott a japán elektronikai óriás.

Sharp itthon
Jelenleg a 31-32, 40-42, 50 colos és ennél nagyobb képátlójú LCD tévék tekintetében a hazai piacon harmadik helyen áll a vállalat. Az idei évben közel 15 millió folyadékkristályos televíziót tervez értékesíteni a japán gyártó, melynek nagyjából egy ezreléke, 16 ezer darab a magyar piacon fog elkelni.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő