Connect with us

Hirdetés

technokrata

Környezetbarát autók versenye a fenntartható közlekedésért

Smart home

Környezetbarát autók versenye a fenntartható közlekedésért

Indul az V. Széchenyi Futam.

Egyedi készítésű, illetve szériajárműből átalakított, nem fosszilis üzemanyaggal működő közlekedési eszközökkel indulnak a versenyzők az V. Széchenyi Futamon, április utolsó hétvégéjén. A verseny, a fenntartható közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet. 60 alternatív hajtású jármű áll majd a startvonalra új helyszínen.

A különleges verseny ötlete a győri Széchenyi István Egyetem (SZE-Győr) hallgatóitól származik. „Olyan közlekedési eszközök tervezése és építése a cél, amelyek kizárólag alternatív, környezetbarát meghajtással üzemelnek. Egy kézzel fogható, összemérhető tervezői és kivitelezői eredményeket felvonultató versenyt kínáltunk elsősorban leendő és gyakorló mérnökök számára, amely megmozgatja és felrázza a szunnyadó innovatív hajlamot mindenkiben. Így szerveztük meg öt évvel ezelőtt az első Széchenyi Futamot, amely azóta országos szintű rendezvénnyé nőtte ki magát.” – idézte fel a kezdeteket Petis László, a program főszervezője, aki maga is a SZE-Győr tanulója.

A szervezést és lebonyolítást az INNO-MOBIL Sportegyesület és az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség végzi. A jelentkezők meghatározott kategóriákban indulhatnak, a saját építésű vagy átépített járműveket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő – a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Az idei, immár ötödik futamra április 23-25. között kerül sor, amelyre rekordszámú nevezés érkezett: a tavalyi 30 után most mintegy 60 versenygép áll rajthoz, a győri Audi gyár parkolójában.

„A Széchenyi István Egyetem az alkalmazható tudás egyeteme; ezt igazolja az a tény is, hogy az intézmény falai között született meg a Széchenyi Futam alapgondolata. Jelenleg közel 12 milliárd forintos fejlesztési programot valósítunk meg annak érdekében, hogy hallgatóink még színvonalasabb körülmények között készülhessenek fel az előttük álló kihívásokra. A beruházások a futam korábbi helyszínét is érintették, ám a pénteki és szombati programok egy részének továbbra is az egyetem, annak újonnan épített kétszintes parkolólemeze ad otthont.” – mondta el az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Szilasi Péter Tamás, a Széchenyi István Egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés