Connect with us

technokrata

Összecsaptak a jövő mobilrobotjai

Smart home

Összecsaptak a jövő mobilrobotjai

Önműködő robotokat programozó fiatalok versenyeztek a Dunaújvárosi Főiskolán április 19-20-án.

15 felsőoktatási intézmény és 9 középiskola csapata mérte össze tudását a Dunaújvárosi Főiskolán megrendezésre kerülő II. Robotino Olimpia és Mobil Robot Kupán. A versenyzőknek olyan, kb. 30 cm magas robotokat kellett programozniuk, amelyek külső irányítás nélkül végezték el a feladataikat. A tét a londoni és szingapúri világversenyekre való kijutás volt. Londonban a HISZK Gregus Máté Tagintézménye, a Szingapúrban megrendezésre kerülő RoboCup világversenyen pedig a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának csapata képviseli hazánkat.

A robotika iránt érdeklődők a versenyarénában kipróbálhatták a pneumatikus (léghajtású) autót, büntetőket rúghattak, amelyet egy focikapus védett ki és a verseny sajtótájékoztatóján mutatták be – Magyarországon először – azt a biológiai alapú, festői mozgású medúzarobotot (Festo Bionic AirJelly) amelyet az ipari automatizálással foglalkozó Festo cég a 2008-as hannoveri világkiállításra készített el. Az 1000 liter héliummal töltött Airjelly a rendezvény teljes légterében lebegve mutatta be a jövő lehetséges repülési technológiáját.

Az intelligens robotok lelke a webkamera, amelynek segítségével feltérképezik környezetüket. Ilyen önműködő robotokat a logisztika és az autógyártás területén használnak, de a veszélyes üzemterületek megközelítésére is alkalmazzák őket, az emberi kreativitást azonban nehéz velük pótolni.

A nagyszabású szakmai megmérettetés a versenyzőktől nem csak elméleti, de magas szintű gyakorlati tudást is igényelt. „A robottechnika fejlesztésére Magyarországon jóval kevesebb pénz jut, mind például Japánban, de tapasztalataikat és képzettségüket tekintve a magyar programozók felveszik a versenyt a nemzetközi élmezőnnyel.” – mondta a verseny zárásaként Valenta László, a Dunaújvárosi Főiskola Anyagtudományi és Gépészeti Intézetének igazgatója.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle