Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megverik a robotok a világ legjobb futballválogatottját is?

Smart home

Megverik a robotok a világ legjobb futballválogatottját is?

Robotkapus védi a büntetőket a dunaújvárosi Robotino Olimpián.

„A RoboCup mozgalom fő célkitűzése az, hogy 2050-ben a világ első robotokból álló focicsapata verje meg a világ legjobb futballválogatottját.” – mondta Németh Attila, a Festo Didactic vezetője az április 19-én kezdődő hazai mobil robotika verseny, a II. Robotino Olimpia és Mobil Robot Kupa főszervezője. A versenyt immár második alkalommal a Dunaújvárosi Főiskolán (DF), az intézménnyel közösen szervezik. A megmérettetés Festo Robotino programozási feladatokból áll, melyek során a Robotino-k egyéni számokban és páros küzdelmekben vesznek részt az erre a célra kialakított küzdőtéren. A tét nagy: a legjobb felsőoktatási és középfokú intézmény csapatai képviselhetik hazánkat a szingapúri és londoni világversenyeken.

A felsőoktatási intézmények programozási versenyére 27 csapat nevezett, ebből 15 mérkőzik meg hétfőn azért, hogy a Szingapúrban megrendezésre kerülő RoboCup világversenyen képviselhesse hazánkat. A középiskolásoknak szóló, idén első alkalommal megrendezésre kerülő Mobil Robot Kupán 9 felkészült csapat között dől el, hogy ki képviseli Magyarországot a londoni WorldSkills világversenyen.

A Mobil Robot Kupa irányadó a nemzetközi szakképzésfejlesztésben, hiszen a világverseny a szakképzéssel foglalkozók egyértelműen legnagyobb fóruma és a szakképzés-diplomácia egyik legfontosabb színtere is. A rendezvény a hazai, magas színvonalú mechatronikai képzés, mind a mobil robotika fejlődésének népszerűsítését szolgálja. „Ez mind a főiskolának, mind az ipar szereplőinek érdeke.” – mondta dr. Bognár László, a DF rektora.

A Festo Didactic vezetője, Németh Attila hangsúlyozta:„Elképesztő ütemben fejlődik a mobil robotika és sajnos a szakmán kívül csak nagyon keveset tudni róla. A szigorú szakmai versenyszabályok mellett működő rendezvényt második alkalommal is megnyitjuk az érdeklődő-látogatók előtt. Számukra kialakítottunk egy ún. tudományos játszóteret, ahol az érdeklődők kiszolgáló robotoknak adhatnak utasításokat és büntető rúgásokat lehet majd lőni egy Robotino kapusnak is, aki nagy valószínűséggel ki fogja védeni azokat. Az ötlet onnan származik, hogy szakemberek szerint a fejlesztéseiknek köszönhetően 2050-re felállhat a világ első mobil robotokból álló futballcsapata, amely az ígéretek szerint meg tudja verni a majdani legjobb futballválogatott csapatát” .

A versenyaréna fölött egy Magyarországon eddig még soha be nem mutatott hatalmas robot medúza lebeg majd, és robot-showtáncosokat is láthat a közönség.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés