Connect with us

technokrata

260 dollárba kerül az iPad!

Smart home

260 dollárba kerül az iPad!

Plusz: készül az Apple kisebb táblagépe.

Még a legolcsóbb modell is 500 dollárba kerül, ehhez képest közel feléből készül – naná, hogy egy Apple termékről van szó. Steve Jobs olyan piacon képes „aranybányát” üzemeltetni, ahol a jellemző profitráta 10 százalék körül alakul. A PC-s értékesítések javát ugyanis a belépőszintű masinák teszik ki, amin az olyan nagy gyártóknak, mint a Dell vagy a HP, sincsen bődületes profitjuk.

Nem így az iPad esetében! Az iSuppli elemzése rámutatott, hogy mindössze 260 dollárból összeáll az eszköz (igaz, a reklámot és a boltokban dolgozók bérét is ki kell tudni fizetni valamiből). Ez a legolcsóbb, 16 GB-os háttértárat tartalmazó, 3G-mentes változatra vonatkozik. A fenti összegnél még megdöbbentőbb, hogy maga a gyártás még 10 dollárt sem tesz ki: a masina árából 250 dolláros számlát jelentenek az alapanyagok. Ezek közül is a kijelző a legdrágább a maga 65 dolláros árával. A részletes lista alább látható.

Azt ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy az Apple az iPaddel kapcsolatos bevételeinek csak egy részét realizálja a hardveren. A fejlesztőkkel való megállapodásának köszönhetően sok zöldhasú utazik Jobs cégéhez a tartalom-előállítók révén is, akik kénytelenek az almás vállalatnak fizetni, ha jelen akarnak lenni a platformon.

Túl nagy?
Kapcsolódó hír, miszerint az Apple az iPad átméretezett változatán gondolkodik. A Digitimes szerint Jobs vállalatának beszállítói egy 400 dollárnál olcsóbb verzió létrehozására készülnek, mely a következő év elején jelenhet meg. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a jelenlegi 9,7 colos méretnél valamivel kisebb iPad jelenhet meg 2011-ben.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek