Connect with us

technokrata

Red Star – részletek a kommunista linuxról

Smart home

Red Star – részletek a kommunista linuxról

Vörös Csillag néven megjelent Észak-Korea saját fejlesztésű operációs rendszere, melyet egy orosz bloggernek köszönhetően most a nagyvilág is megismerhet.

Igazi sztálinista diktatúra uralkodik a koreai félsziget északi végében: a „szeretett vezető”, Kim Dzsong-Il múlt század harmincas-negyvenes éveit idéző szovjet rendszerével még az öreg Koba is elégedett lenne, ha látná. Ám a modernizáció kihívásaira kénytelen a gyakran éhségtől sújtott, mégis nukleáris kutatásokat folytató ország is reagálni. Szemben azonban a népi Kína szocialista-kapitalista megközelítésével, Észak-Korea jóval zártabb a külvilág és saját lakosai számára.

Ezt bizonyítja egy nemrég megjelent operációs rendszer is: a Red Star (Vörös Csillag) névre keresztelt OS-t észak-koreai programozók készítették. Igaz, linuxos alapokon nyugszik a szoftver. Egy orosz blogger (Ashen-rus) révén betekintést nyerhetünk abba, hogyan is néz a program. A blogger beszámolója szerint a nem túl erőforrás-igényes (rendszerkövetelmények: Pentium III 800MHz CPU, 256MB RAM, 3GB HDD) Red Star minden nyíltforrású öröksége ellenére nagyban hasonlít a Windows-ra, legalábbis kezelőfelület tekintetében. Böngészőként a Firefox klónját tartalmazza, rendelkezik szövegszerkesztővel, video- és PDF-néző alkalmazással. Képszerkesztő eszköz, számológép, sőt, még játék is helyet kapott benne.

A blogger egyébként mindössze ezer forintnak megfelelő összegért jutott hozzá a szerver- és kliens változathoz. Érdekesség, hogy nagyjából kétszer ennyiért kínálták a programokat tartalmazó második CD-t; de a két lemezért kifizetendő összeg még együttesen is csak töredéke a Windows árának. Ez, és vélhetően a zártság hívta életre az egyenesen Kim Dzsong-Il utasításai alapján készült Vörös Csillagot.

File-kezelés észak-koreai módra

Ashen leírása szerint a telepítés Windows-szerűen egyszerű és gyors (alig negyed óra) volt. Egyetlen problémát a nyelv jelenti – az észak-koreai karakterekkel a cirill betűkhöz szokott blogger kicsit nehezen birkózott meg. Akit részletesen is érdekel, hogyan néz ki működés közben a Red Star, kattintson erre a linkre.

CD-t ír a Red Star

Mit is írhatnánk zárszóként? Nem szabad elfelejteni, hogy ami nekünk, európai olvasóknak egzotikus fejlesztés, az az észak-koreai felhasználóknak (akik az ország teljes lakosságának csupán töredékét teszik ki) maga az elzárás. A „szeretett vezető” mindent megtesz, hogy saját „Internetet” hozzon létre, vagyis a világháló egy olyan (csak Észak-Koreából elérhető) változatát, amelyet teljes egészében képes ellenőrizni. Emellett tavaly májusban nagyjából 100 hackert alkalmaztak a digitális hadviselés lehetőségeinek megvizsgálása érdekében, az amerikaiak és dél-koreaiak „nagy örömére”. A belső felhasználókat pedig minden bizonnyal tökéletesen képes szemmel tartani a Red Star…

Még játéknak is jutott helySzólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák