Connect with us

technokrata

Ráírhatunk a műsoros Blu-ray lemezekre is

Smart home

Ráírhatunk a műsoros Blu-ray lemezekre is

Új BD korongok érkeznek hamarosan.

Több évnyi egyeztetést követően a Blu-ray Disc Association (BDA), vagyis a kéklézeres optikai formátumot felügyelő szervezet nemrég hivatalosan is véglegesítette az új modelleket. A Blu-ray Disc XL (BDXL) és az Intra-Hybrid Blu-ray (IH-BD) lehetővé teszi a felhasználók számára 100 illetve 128 GB-nyi adat tárolását. Sőt, egy eddig nem létező funkció is megjelenik velük: a médiatartalommal már rendelkező, eredeti korongokra is lehet adatot rögzíteni.

A BDXL leírása szerint elsősorban a kereskedelmi szegmens felhasználóit célozza meg; többek között a műsorszórásban, gyógyászati képkezelésben érintett szervezeteket, valamint azokat a vállalatokat, akik jelentős archiválási igénnyel küszködnek nap mint nap. Az egyszer írható médium 100 és 128 GB-os kapacitást kínál, illetve újraírható formában 100 GB tárhellyel áll a backup igények rendelkezésére. Ezt az adathordozó rétegek számának megnövelésével érték el – ismeretes, hogy a „mezei” Blu-ray lemezek 25 illetve 50 GB információt hordozhatnak. A több (három vagy négy) réteg alkalmazása sajnos egyben inkompatibilitást is jelent a jelenleg kapható lejátszókkal.

Másképp érdekes a hibrid lemez: az Intra-Hybrid Blu-ray Disc névre hallgató médium kétrétegű kialakítást kapott. Az egyik egy BD-ROM layer, míg a másik BD-RE. Ennek a struktúrának köszönhetően a lemezek hivatalos, nem módosítható tartalommal (zenével, filmmel, játékkal, programmal) kerülhetnek terjesztésre, úgy, hogy közben a másik rétegre a vásárló olyan adatokat rögzít, amilyeneket csak akar. Az egyes rétegek 25 GB-nyi kapacitással bírnak, azaz összesen 50 GB tárhelyet biztosít a hibrid lemez.

És hogy mi értelme van ennek? Nos, képzeljük el, hogy megvásároljuk kedvenc játékunkat – megkapjuk ezzel a korongot. Kis idő múlva letölthető tartalom jelenik meg hozzá – ám ezért már nem akarunk boltba menni. Ehelyett inkább beszerezzük az Interneten, majd az így tulajdonunkba került kiegészítőt egyszerűen csak hozzáírjuk az eredeti tartalomhoz.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle