Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsuli – tízezrek a digitális padsorokban

Smart home

Microsuli – tízezrek a digitális padsorokban

A számítógépes programok használatát új módon, játékos formában mutatja be a Microsoft kezdeményezése.

Formabontó, korszerű és egyszersmind szórakoztató formában, élménypedagógiai megközelítésben, ám szakszerű tartalommal készültek el a Microsuli.hu oktatóanyagai. Egy-egy „végtermék” elkészítési módját – alkalmazkodva az Egyszervolt elsődleges, gyerek közönségéhez – lépésről-lépésre leírt receptek, illetve képernyő-videofilmek, úgynevezett „tutorialok” mutatják be. Ezek az egyszerű és részletes bemutatók mindenki, köztük a teljesen laikusok számára is érthetővé és elérhetővé teszik a digitális írástudás egy magasabb fokozatát.

A Nemzeti Alaptanterv egyik fontos műveltségi területe a számítógép kezelése, a programok használata már alsó tagozatban, elsősorban 4. osztályban alapkövetelmény. A Microsuli oktatóanyagai új szemlélettel vezetik be a digitális világ rejtelmeibe a felhasználót.

Tízezrek a digitális padsorokban
A látogatói szokások elemzéséből egyértelműen kiderül, hogy az eredetileg általános iskolai diákok számára fejlesztett portált nemcsak a tanulók, hanem a tanárok is rendszeresen felkeresik, közülük sokan az informatikai tananyag óravázlataiba is beépítették a honlapon elérhető tartalmakat és szolgáltatásokat. Az oktatási tematika részét képező feladatokat így jól előkészítetten és látványosan tudják bemutatni – ami a diákok szempontjából azért is előnyös, mert így a tanórai jegyzetelést követően otthonról is elérhetik ugyanazokat a tartalmakat, amelyekkel az órákon foglalkoztak.

A statisztikák egyik meglepő eredménye, hogy a látogatók nemcsak a fotóalbum-, vagy trükkfilm-készítés fázisaira kíváncsiak, hanem a Word, az Excel vagy a PowerPoint alapfunkcióit bemutató ismertetőket is rendszeresen lefuttatják. Népszerűek az MS Publisherrel elkészíthető kiadványok (meghívók, iskolai hírlevelek, apróhirdetések) tudnivalóit bemutató oldalak is, továbbá az MS Autocollage, mellyel a diákok saját fényképeikből automatikusan készíthetnek montázsképet.

A microsuli.hu „Tanári oldala” amellett, hogy kifejezetten a pedagógusokat szólítja meg, mindenképpen épít a számítógépet napi gyakorlatban használó tanárokra is. Ezt a felületet azzal a céllal alakították ki a fejlesztők, hogy új fórumot adjanak a tapasztalatcserének, s ezzel a közösen megvalósítható kreatív tartalomfejlesztésnek. A tanárok itt tehetik közzé saját fejlesztésű – vagy máshonnan ismert, és gyakorlatban jól bevált – számítógépes alkalmazásaikat, iskolai prezentációikat, kísérleteket és feladatmegoldásokat bemutató oktatóanyagaikat. A szabadon felhasználható megoldások egy közös tudáskincs, egyfajta digitális iskolai praktikum alapjait vetik meg.

Együtt a kitaposott úton
A Microsuli oldal a legnagyobb hazai gyermek kulturális portálcsoport, az Egyszervolt.hu valamint a Microsoft Magyarország közös programja. A Microsuli.hu már nem az első, digitális írástudást fejlesztő oktatóanyag, amelyben a két partner együttműködik. Ilyen a legkisebbeknek szóló, a számítástechnika és az internet használat alapjait mesés – játékos formában bemutató Netkalauz, valamint az internet biztonságos használatát diákoknak és felnőtteknek bemutató HellóHáló, illetve Bit és Bájt honlapok. Ezeket immár – külön-külön is félmilliónál több látogató kereste fel, s jellemző, hogy e honlapok havi forgalma meghaladja a 10 000 egyedi látogatót.

Hasonló elvárások fogalmazódnak meg a Microsuli oldal kapcsán is: cél, hogy a tanév végéig legalább 100 ezer diák valamint tanár tehessen egy nagy ugrást afelé, hogy „profi” szövegszerkesztővé, táblázatkészítővé, prezentáció varázslóvá, filmrendezővé váljon.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés