Connect with us

3D-s projektorok a Sharptól

Smart home

3D-s projektorok a Sharptól

Vetítés három dimenzióban.

A Sharp a Paperworld 2010 kiállításon első ízben mutatta be 3D-kompatibilis projektorokból álló termékcsaládját. A beépített DLP-link technológia (Texas Insturments) és egy, a 3D shutter szemüveghez történő kapcsolódást biztosító interfész segítségével ezek a készülékek háromdimenziós házimozi élményt nyújtanak. A BrilliantColor technológia (TI) használata részletes nagyfelbontású képet garantál, amely a személyes igényeknek megfelelően beállítható. Új megjelenésüknek köszönhetően a projektorok illeszkednek az otthoni és az irodai környezethez.

„Korábban a háromdimenziós filmvetítéshez két, egymással kapcsolatban álló projektorra volt szükség, amelyek külön vetítették a képet a bal és a jobb szem számára.” – magyarázta Peter Heins, a Sharp Electronics Europe professzionális monitorokért és projektorokért felelős termékmenedzsere – „Új 3D ready DLP projektoraink a két szemnek szánt adatfolyamokat egyetlen kimeneti jellé egyesítik, és a két külön képet magas frekvenciával váltakozva, vetítik. Ennek eredményeként egy 3D aktív szemüveges rendszerrel összekapcsolva projektoraink sztereoszkópikus képeket biztosítanak egyetlen eszközzel.”

Ennek a rendszernek az egyik előfeltétele a Sharp projektorokban alkalmazott 120 hertzes technológia és egy csatlakoztatott aktív (shutter) szemüveg, amely két, a kimeneti jelhez szinkronizált folyadékkristályos kijelzőből áll. A szemüveg két kijelzőjén felváltva jelennek meg átlátszó és fekete „képek”, így az egyes látómezőknek szánt képek gyors ütemben, 60 hertzes frekvenciával, felváltva jelennek meg a jobb és a bal szem számára. Ennek köszönhetően a bal szem csak a bal látómezőnek szánt képet, a jobb szem pedig csak a jobb látómező képét látja. A néző agya automatikusan összekapcsolja a két különálló látómező képét, így azokat egyetlen élethű háromdimenziós képnek érzékeli.

A rendkívül éles 3D képekhez szintén nélkülözhetetlen a Texas Instruments DLP-link technológiája. A néző pontos és élénk színű képeket kap, amelyeket a DLP chip több millió mikroszkopikus tükör segítségével hoz létre. Ez a chip egyszerre működik fényvisszaverőként és modulátorként, miközben élethű 3D hatást hoz létre. Az akár 4500 ANSI lumen fényerőnek és a 2500:1 statikus kontrasztnak köszönhetően a háromdimenziós képek még erős fényben is tisztán láthatók. A 3D ready DLP projektorok 1024×768 pixeles XGA felbontással bírnak, és 2D módban is üzemeltethetők.

A Texas Instruments BrilliantColor technológiájával a projektorok a szokásos három helyett hat színből (RGBWCY – vörös, zöld, kék, fehér, cián, sárga) álló színtárcsát használnak. Ez a rendszer még tisztábban megkülönböztethető színeket állít elő, így az egyes árnyalatokat kivételesen nagy pontossággal adja vissza. A három hozzáadott színnek köszönhetően még pontosabban beállítható a másodlagos színek árnyalata és fényereje.

Az öt 3D ready 1-chip DLP projektort kimondottan iskolai és irodai előadásokhoz, valamint házimozizáshoz fejlesztették ki. Háromdimenziós képességeik révén ezek a rendszerek ideálisak tudományos tartalmak megjelenítéséhez, valamint matematikai modellek, vagy akár építészeti tervek bemutatására is.

A Sharp márciusban kezdi meg új 3D tartalmak megjelenítésére képes projektorokból álló sorozatának forgalmazását. Áraik csupán elenyésző mértékben haladják meg a hasonló képességekkel rendelkező 2D XGA projektorok árát.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom