Connect with us

technokrata

Jönnek a valódi 3D-s játékok

Smart home

Jönnek a valódi 3D-s játékok

Idén eddig már 25 olyan játékszoftver megjelenésével hozakodtak elő a kiadók, amelyek kihasználják a vadonatúj három dimenziós technikákat.

Annak idején a Wolfeinstennel, majd később a Doommal kezdődött a 3D-s korszak a PC-n: kis (nagy) képzelőerővel immár térben nyíltak meg a szórakozás lehetőségei. A monitorok persze kétdimenziósak maradtak, és még ma is azok. Hiába tehát a legélethűbb grafika, még egy Crysis is csak a valóság illúziója.

Van azonban hova fejlődni: az idei CES húzószava volt a 3D-s tévé, illetve megjelenítés. A speciális szemüveg (shuttering glasses) által úgy láthatjuk, hogy az elénk táruló látvány „kijön” a kijelző síkjából, egyfajta térbeli kiterjedést felvéve. Ma már bárki megtapasztalhatja az élményt, ha elmegy egy 3D-s moziba; a Beowulf kezdeti sikerét napjainkra az Avatar teljesítette ki, így nem csoda, hogy Hollywood már 3D-lázban ég.

Játék, 3D-ben
Itt kapcsolódik össze a két történet. A játékfejlesztők rájöttek, hogy a filmekhez képest még látványosabb hatás érhető el, ha az aktuális történet főszerepét magára a játékosra bízzuk. Mindezt 3D-ben – és garantált az üzleti siker. Legalábbis ebben reménykednek a kiadók, amikor sorra jelentik be a harmadik dimenziót teljes mértékben kihasználó, idén megjelenő konzolos alkotásaikat. Az Insight Media becslése szerint 2010-ben 15-25, sztereoszkópikus 3D-t támogató cím is megjelenhet, míg 2011-re már 35-50 játékot várnak a boltok polcaira.

Ez persze még mindig elenyésző szám ahhoz képest, hogy egy évben csak az Xbox 360-hoz átlagosan 275 játék kerül piacra. És azt sem szabad elfelejteni, hogy speciális tévé is kell a megjelenítéshez, nem elég a szoftvert és a szemüveget megvenni: legalább 120 Hz-es képfrissítéssel kell bírnia annak a kijelzőnek, amelyik tökéletes(ebb) 3D-s illúziót akar nyújtani a felhasználó számára. Napjaink készülékeinek döntő többsége természetesen nem felel meg ennek a kritériumnak: az idei év során mindössze 1-1,5 millió 3D-s HDTV kerül értékesítésre (a szám ugyanakkor dinamikus felfutás előtt áll).

Míg azonban a játékgépeknél talán nem lesz formátumháború, a PC-knél ez már korántsem állítható biztosan. A korán ébredő Nvidia saját 3D Vision technológiájának licencelésében már könyékig benne van, az ezt támogató – természetesen a cég speciális szemüvegével élvezhető – játékok soráról számolt már be. Az út tehát egyáltalán nem sima a háromdimenziós kikapcsolódás előtt, de kétségtelenül izgalmas jövő vár ránk.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom