Connect with us

technokrata

Miért drágulnak a könyvek?

Smart home

Miért drágulnak a könyvek?

Az e-bookok ára emelkedni fog – annak ellenére, hogy számos tekintetben olcsóbbak lehetnek a papíralapú könyveknél.

Úgy tűnik, az elektronikus könyvek és olvasóik esetében hasonló tendencia zajlik, mint aminek a Blu-ray-nél most is szemtanúi vagyunk. A technika még nem igazán terjedt el, mert magasak az árak, de árat csökkenteni senki nem akar, mert viszonylag alacsony a kereslet. Ehhez képest az e-bookok terjedését tovább nehezítheti, hogy a kiadók azt szeretnék: az elektronikus könyvek a jelenlegi árszínvonalnál drágábban kerüljenek eladásra.

Az Amerikában szárnyát bontogató digitális könyvterjesztés jelenlegi állapotát jól szemlélteti Rupert Murdoch példája. A HarperCollins kiadót (is) ellenőrzése alatt tudó milliárdos nemrég a kiadó és az Amazon között fennálló megállapodásról tárgyalt pénzügyi elemzőivel. Murdoch nem elégedett a jelenlegi, egy cent híján 10 dolláros egységes árral, szeretné elérni, ha az egyes könyvekre külön árpolitika vonatkozna. Az újdonságokat például drágábban adná a médiamogul; és ezzel az elképzeléssel nincs is egyedül. Pár nappal korábban a MacMillan könyvkiadó kereste fel hasonló elképzelésével az Amazont – utóbbi esetben 13-15 dollárig szeretnék feltornászni az e-bookok árait.

Rupert Murdoch

„Nem vagyunk elégedettek az Amazon „mindent 9,99-ért” eladási modelljével, a teljes vételárat akarjuk megfizettetni velük. Úgy véljük, hogy [az Amazon árpolitikája] elértékteleníti a könyveket és komoly fenyegetést jelent a keménykötésű könyveket árusító kiskereskedők számára.” – közölte Murdoch az elemzőkkel, egyben azt is megjegyezve, hogy az Apple esetében nagyobb rugalmassággal találkoztak. Steve Jobs cége az idei év folyamán vág bele az online könyvbizniszbe, olvasóként pedig a nemrég bejelentett iPadet ajánlja majd.

Ugyanakkor kérdés, hogy a napjainkban folyamatosan csökkenő könyvolvasási kedvnek nem tesznek-e véglegesen alá egy ilyen lépéssel. Sokan olvasnának könyvet, ha azt egy e-book eszköz jelentette kényelemben tudnák megtenni; de a kiadói mohóság, ami a papírkönyvekkel közel egy árban kínálja a digitális példányokat, elrettentheti a leendő vásárlói kört. Pedig a magas árak elvileg nem indokoltak, hiszen az elektronikus változatoknál számos költség kiesik: a terjesztési kiadások jelentősen alacsonyabbak, nyomtatási és alapanyag költségek pedig nincsenek.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom