Connect with us

Hirdetés

technokrata

A 8 GHz-es processzor

Smart home

A 8 GHz-es processzor

8,2 gigaherzes órajelet ért el az új csúcstartó.

Olvasóink közül bizonyára sokan hallottak már az overclocking (magyarul túlhajtás vagy tuning) néven említett jelenségről: a CPU/GPU/memória órajelének előírt értékét „piszkálják meg” vállalkozó szelleműek, hogy egy kis extra erőt nyerjenek. Előnye, hogy nem kell új hardvert venni, szerelgetni (feltéve, ha az alkalmazott hűtés még bírja a pluszterhelést), hátránya ugyanakkor, hogy instabillá válhat a rendszer, ráadásul az esetlegesen megnövelt feszültség nagyobb hőtermelést is jelent.

Ennek ellenére sokan vágnak bele egy kis túlhajtásba, páran pedig igen extrém határokat döntögetve végzik ezt a tevékenységet. Az Xtremelabs.org overclockerei például a minap rekordot is döntöttek: 8,2 GHz-es (egészen pontosan 8199,5 MHz-es) órajelet sikerült elérniük egy Intel processzor segítségével. A szerencsés példány a chipgyártó egyik legolcsóbb modellje volt: a Celeron D 347 modelljének egyik darabja tudta felmutatni ezt a teljesítményt.

A még Netburst microarchitektúrára alapuló CPU 65 nanométeres gyártási eljárással készült, és hivatalosan 3,06 GHz-es órajelet kapott a gyárban. Egy módosított, P35-ös chipkészlettel szerelt DFI LanParty UT P35 alaplapba helyezve és OCZ memóriákkal megtámogatva azonban szárnyakat kapott. Ehhez persze az is kellett, hogy a tuningbajnokok lecseréljék a léghűtést, és a hagyományos folyadékalapú rendszereket rögtön átugorva folyékony nitrogént alkalmazzanak.

Az eredmény pedig magáért beszél: a 8,2 GHz lett a legmagasabb CPU-frekvencia, ami valaha is hitelesített adatként bekerült a processzorokat monitorozó CPU-Z szoftver adatbázisába. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy az extrém túlhajtással létrehozott konfiguráció igazából használhatatlan: folyékony nitrogén házi környezetben nehezen szerezhető be / tartható folyékony állapotban, nem is beszélve a számítógép teljes inmobilitásáról.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés