Connect with us

Hirdetés

technokrata

Blu-ray: még több adat egyetlen korongon

Smart home

Blu-ray: még több adat egyetlen korongon

Hamarosan megnövekedhet a kéklézeres lemezek kínálta tárkapacitás.

A Sony és a Panasonic azon dolgozik jelenleg, hogy a Blu-ray formátumot felügyelő ipari konzorciumot rávegye a kapacitás kibővítését célzó fejlesztéseik adoptálására. Ha a Blu-ray létrehozásában oroszlánszerepet vállaló két cég sikerrel jár, akkor megnyílhat az út a tárhely bővítésére – akár olyan, kétrétegű BD-k is megjelenhetnek, amelyekre közel 67 GB-nyi adat fér fel.

Ez úgy érhető el, hogy a napjainkban elérhető rétegenkénti 25 GB-os kapacitást 33,4 GB-ra tornázzák fel, a jelfeldolgozási módszer (partial response maximum likelihood – PRML) továbbfejlesztése révén. A két vállalat úgynevezett i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation) eljárásának alkalmazásán kívül azonban nem változtatna semmi a Sony és a Panasonic, azaz továbbra is a 405 nanométeres hullámhosszúságú (kék) lézert kibocsátó diódával rendelkező optikával lenne olvasható a lemez. Ennek előnye, hogy könnyebben biztosítható a kompatibilitás a már meglévő eszközparkkal.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem alkalmazták már korábban az i-MLSE technikát? Elsősorban azért, mert habár az algoritmus nem mai, komplexitása miatt mindezidáig nem lehetett olyan hardvert „alátenni”, ami valós időben tudta volna biztosítani számára a szükséges számítási teljesítményt. A Sony szerint a közelmúlt fejlesztései immár lehetővé tették adoptálását; mindez ugyanakkor azt jelenti, hogy a már megvásárolt Blu-ray lejátszók inkompatibilisek lesznek az új formátummal.

És ez egyben a továbbfejlesztett korongok megszületése előtti halálát is jelentheti. Hiszen a BD még „alapállapotban” sem volt képes igazán elterjedni – a HD DVD-vel vívott csatája során az Internet-hozzáférések sávszélessége és a merevlemezek kapacitása olyan mértékben nőtt meg, hogy a kéklézeres formátum már akkor elavult volt, amikor legyőzte riválisát. Napjainkban az online letöltések dominálnak, a filmipar nagy bánatára.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés