Connect with us

Magyar nanotechnológia

Smart home

Magyar nanotechnológia

A központi idegrendszer súlyos betegségeinek feltérképezésében, a Parkinson kór, az epilepszia, de a fertőző betegségek és a szívbetegségek biológiai paramétereinek mérésében is alkalmazható projektek indulnak hazánkban.

Az ST Microelectronics olasz koordinátora által vezetett konzorcium sikeres orvosdiagnosztikai képalkotás témájú pályázatának köszönhetően a magyar partnerek, az MTA Atommagkutató Intézete, a Debreceni Orvosi és Egészségügyi Központ, a Pannon Egyetem és a Mediso Kft. 600.000 eurós forrásból gazdálkodhatnak. A magyar kutatócsapat által kidolgozott mikro- és nanotechnológián alapuló képalkotó eljárás segítségével lehetővé válhat a központi idegrendszer és az agy olyan súlyos megbetegedéseinek vizsgálata, mint az epilepszia vagy a Parkinson kór. Egy másik, a holland NXP által koordinált, fejlett félvezető alapú bioszenzor platformok létrehozásán alapuló projektben – melyek első prototípusait a fertőző- és szívbetegségek biológiai paramétereinek mérésére fejlesztik ki – szintén több magyar kutatási, oktatási intézmény és cég (MTA MFA, Budapesti Műszaki Egyetem, Semmelweis Egyetem, Diatron Kft.) is részt vehet, több mint 2 millió eurós, részben közösségi forrást felhasználva.

Három hazai nanotechnológiai pályázat lett sikeres idén az MTA MFA vezette Integrált Mikro/nanoelektronikai Nemzeti Technológiai Platform közreműködésével, köszönhetően az Európai Unió pályázati rendszere kibővülésének. Az Unió ugyanis az európai ipar nyomására a közismert, kutatásokat támogató keretprogramjain túl, új formában, PPP (public-private partnership) alapon is finanszíroz K+F projekteket az ismert szabályok szerint. A kutatás felerészben az iparvállalatok saját forrásaiból, másrészt az erre a célra létrehozott közös európai vállalkozási alapból (Joint Undertaking – 17%), valamint a nemzeti K+F források koordinált bevonásával (33%) valósul meg. Magyarországon erre az NKTH nemzetközi kötelezettségvállalásával nyílik lehetőség.

Az ENIAC pályázatok megvalósításában egyetemek, kutatóintézetek és vállalati kutatóhelyek vehetnek részt ún. „nemzeti teamekbe” tömörülve, melyeket hazánkban a jövőbeli gazdasági fejlődés motorját adó ágazatok – a mikro- és nanotechnológia, valamint a fotovillamosság – stratégiájáért felelős IMNTP szervezett egybe.

A kiemelt európai K+F irányhoz mérten, elsőként az európai nanoelektronikai platform közös vállalkozása (ENIAC JU) írt ki pályázatot 2008-ban, amely a közlekedésbiztonság és gazdaságosság szempontjainak nanoelektronikai támogatását szolgálta. Ebben az évben a gyógyászati és biológiai alkalmazások nanoelektronikai háttere állt az ENIAC JU pályázatkiírás középpontjában.

Az ENIAC mindkét eddigi pályázati ciklusában sikerrel vették az akadályokat a magyar résztvevők. A 2008-as pályázati fordulóban egy magyar team (MTA MFA, Budapesti Műszaki Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke, BEH Kft, Weszta-T Kft) nyert el a Philipsből kivált NXP cég által koordinált „Nanoelektronika a biztonságos üzemanyaghatékony és környezetbarát közlekedésért” pályázattal tekintélyes, 3,3 millió eurós támogatást, az idei fordulóban pedig további két magyar résztvevős csoport is sikerrel szerepelt.

„Valódi sikertörténetként értékeljük, hogy több nagy vállalati kezdeményezésű európai projektben is szép számmal vesznek részt magyar cégek, valamint kutatóintézetek, egyetemek, melyek így jelentősen hozzájárulnak a hazai iparvállalatok európai K+F integrációjához” – fogalmazott Dr. Bársony István, az MTA MFA igazgatója, az IMNTP szakmai vezetője. Véleménye szerint a magyar ipari K+F fejlesztése – elsősorban a kis- és középvállalatok vonatkozásában – kiemelten fontos feladat, hiszen az innováció a későbbiekben komparatív versenyelőnyt jelenthet a globális piacon. Az MTA kutatóintézetei ezért közfeladataikat meghaladó módon és mértékben igyekeznek közreműködni a projektek lebonyolításán túl, azok sikeres végrehajtásában is.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő