Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyar nanotechnológia

Smart home

Magyar nanotechnológia

A központi idegrendszer súlyos betegségeinek feltérképezésében, a Parkinson kór, az epilepszia, de a fertőző betegségek és a szívbetegségek biológiai paramétereinek mérésében is alkalmazható projektek indulnak hazánkban.

Az ST Microelectronics olasz koordinátora által vezetett konzorcium sikeres orvosdiagnosztikai képalkotás témájú pályázatának köszönhetően a magyar partnerek, az MTA Atommagkutató Intézete, a Debreceni Orvosi és Egészségügyi Központ, a Pannon Egyetem és a Mediso Kft. 600.000 eurós forrásból gazdálkodhatnak. A magyar kutatócsapat által kidolgozott mikro- és nanotechnológián alapuló képalkotó eljárás segítségével lehetővé válhat a központi idegrendszer és az agy olyan súlyos megbetegedéseinek vizsgálata, mint az epilepszia vagy a Parkinson kór. Egy másik, a holland NXP által koordinált, fejlett félvezető alapú bioszenzor platformok létrehozásán alapuló projektben – melyek első prototípusait a fertőző- és szívbetegségek biológiai paramétereinek mérésére fejlesztik ki – szintén több magyar kutatási, oktatási intézmény és cég (MTA MFA, Budapesti Műszaki Egyetem, Semmelweis Egyetem, Diatron Kft.) is részt vehet, több mint 2 millió eurós, részben közösségi forrást felhasználva.

Három hazai nanotechnológiai pályázat lett sikeres idén az MTA MFA vezette Integrált Mikro/nanoelektronikai Nemzeti Technológiai Platform közreműködésével, köszönhetően az Európai Unió pályázati rendszere kibővülésének. Az Unió ugyanis az európai ipar nyomására a közismert, kutatásokat támogató keretprogramjain túl, új formában, PPP (public-private partnership) alapon is finanszíroz K+F projekteket az ismert szabályok szerint. A kutatás felerészben az iparvállalatok saját forrásaiból, másrészt az erre a célra létrehozott közös európai vállalkozási alapból (Joint Undertaking – 17%), valamint a nemzeti K+F források koordinált bevonásával (33%) valósul meg. Magyarországon erre az NKTH nemzetközi kötelezettségvállalásával nyílik lehetőség.

Az ENIAC pályázatok megvalósításában egyetemek, kutatóintézetek és vállalati kutatóhelyek vehetnek részt ún. „nemzeti teamekbe” tömörülve, melyeket hazánkban a jövőbeli gazdasági fejlődés motorját adó ágazatok – a mikro- és nanotechnológia, valamint a fotovillamosság – stratégiájáért felelős IMNTP szervezett egybe.

A kiemelt európai K+F irányhoz mérten, elsőként az európai nanoelektronikai platform közös vállalkozása (ENIAC JU) írt ki pályázatot 2008-ban, amely a közlekedésbiztonság és gazdaságosság szempontjainak nanoelektronikai támogatását szolgálta. Ebben az évben a gyógyászati és biológiai alkalmazások nanoelektronikai háttere állt az ENIAC JU pályázatkiírás középpontjában.

Az ENIAC mindkét eddigi pályázati ciklusában sikerrel vették az akadályokat a magyar résztvevők. A 2008-as pályázati fordulóban egy magyar team (MTA MFA, Budapesti Műszaki Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke, BEH Kft, Weszta-T Kft) nyert el a Philipsből kivált NXP cég által koordinált „Nanoelektronika a biztonságos üzemanyaghatékony és környezetbarát közlekedésért” pályázattal tekintélyes, 3,3 millió eurós támogatást, az idei fordulóban pedig további két magyar résztvevős csoport is sikerrel szerepelt.

„Valódi sikertörténetként értékeljük, hogy több nagy vállalati kezdeményezésű európai projektben is szép számmal vesznek részt magyar cégek, valamint kutatóintézetek, egyetemek, melyek így jelentősen hozzájárulnak a hazai iparvállalatok európai K+F integrációjához” – fogalmazott Dr. Bársony István, az MTA MFA igazgatója, az IMNTP szakmai vezetője. Véleménye szerint a magyar ipari K+F fejlesztése – elsősorban a kis- és középvállalatok vonatkozásában – kiemelten fontos feladat, hiszen az innováció a későbbiekben komparatív versenyelőnyt jelenthet a globális piacon. Az MTA kutatóintézetei ezért közfeladataikat meghaladó módon és mértékben igyekeznek közreműködni a projektek lebonyolításán túl, azok sikeres végrehajtásában is.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés