Connect with us

technokrata

Intelligens ház a Panasonic-tól

Smart home

Intelligens ház a Panasonic-tól

A jövő háza intelligens módon kezeli a háztartási eszközök, valamint a világító és fűtő berendezések energiafogyasztását.

A Panasonic Europe és a SEAS-NVE (Dánia legnagyobb magántulajdonban levő energiaipari vállalata) bejelentették, hogy intelligens energiagazdálkodási kísérletbe kezdenek, amely reményeik szerint a jövő európai öko-otthonainak megteremtéséhez vezethet. Annak bizonyítására, hogy ez a technológia miként képes a COP15 Koppenhága klímakonferencia céljainak megvalósulásához hozzájárulni, a helyszínen felállítják a ház prototípusát, amely intelligens módon kezeli a háztartási eszközök, valamint a világító és fűtő berendezések energiafogyasztását.

A Panasonic Electric Works által kifejlesztett Lifinity HEMS rendszer úgy segít a háztartásoknak energiafogyasztásuk mérséklésében, hogy az energiafelhasználást egy intelligens fogyasztásmérőn jeleníti meg, amely helyi vagy távoli kijelzői – ilyen lehet például egy a rendszerhez csatlakoztatott számítógép vagy okostelefon – segítségével a fűtés, a világítás és a háztartási eszközök szabályozásán túl energiagazdálkodási tippeket is nyújt a felhasználóknak. A hálózatra kapcsolt érzékelők és háztartási berendezések a Lifinity HEMS technológiával együttműködve folyamatosan javítják a ház energiafelhasználását anélkül, hogy a bent lakók komfortérzete csorbát szenvedne.

A SEAS-NVE Smart Grid az Echelon integrált elektronikus villamosenergia-mérőin alapszik, amelyeket egy IP-alapú infrastruktúra webes kezelőfelületén keresztül lehet elérni. Több mérőeszköz ráköthető egyetlen IP kapcsolatra, így a rendszer könnyedén bővíthető új hálózati (WAN) technológiákkal.

Az öko-otthon prototípusának elkészítése két fázisban zajlik majd, mielőtt a SEAS-NVE 350 000 ügyfeléhez eljut. A ma induló első szakaszban az energiafogyasztás megjelenítését, az energia-megtakarítás érzékelőkön alapuló szabályozását világítótestekben, illetve a világítótestek és berendezések távirányítását tesztelik. A második fázisban a légkondicionálók és fűtőtestek távoli szabályozását, valamint az energiatermelő és energiatároló berendezések hatékony és kooperatív használatát vizsgálják meg.

„A Panasonic Energy Management System a legújabb technológiákkal energiát spórol, hoz létre és tárol a háztartásokban, valamint csökkenti a károsanyag-kibocsátást. A Smart Griddel együttműködve képes az otthoni energiafogyasztás intelligens kezelésére és egy környezetbarátabb életmód megvalósítására anélkül, hogy felforgatná mindennapjainkat.” – mondta Laurent Abadie, a Panasonic Europe vezérigazgatója.

A SEAS-NVE
A SEAS-NVE Dánia legnagyobb magántulajdonban levő energiaipari vállalata. Fő tevékenysége az energiaszállítás és kommunikációs szolgáltatások biztosítása mintegy 375 000 ügyfelének. A vállalat lakossági és vállalati ügyfelei részére energia-tanácsadási szolgáltatásokat is nyújt. A cég vezérigazgatója Jesper Hjulmand. A cég székhelye Svinnige-ben található, 80 km-re Koppenhágától nyugatra.

A SEAS-NVE fontos szerepet játszott a dániai szélturbinák létesítésében. Számos projekt mellett a SEAS-NVE a Nysted offshore szélmalom farm – mely az elsők között volt Dániában – megtervezésében és kivitelezésében is részt vett. Az országban mára már a felhasznált energia kb. 20 százalékát szélturbinák termelik. A cég 2009 májusában kezdte meg a Smart Grid projekt bevezetését, amelynek keretében körülbelül 350 000 dán otthonban szereltek fel intelligens fogyasztásmérőket.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák