Connect with us

Hirdetés

technokrata

Chip az agyban, egér a kukában

Smart home

Chip az agyban, egér a kukában

2020-ra nem lesz billentyűzetre sem szükségünk, ellenben parányi lapkákkal az agyunkban szaladgálunk majd az utcákon – az Intel szerint.

Ősi mítoszokig vezet vissza a környezetet pusztán gondolattal való emberi irányítás vágya. Létezik is erre egy kifejezés: a telekinézis annak eshetőségét vizsgálja, hogyan lehet tárgyakat pusztán agyunk erejével, érintés nélkül mozgatni.

Egy, a fentihez hasonló, de könnyebben elképzelhető kutatási terület mozgatja az Intel egyik kutatócsapatának fantáziáját. Dean Pomerleau feltételezése szerint nemsokára lehetővé válik, hogy gondolati úton vezéreljük elektronikus eszközeinket: kapcsoljuk ki és be tévéinket, irányítsuk számítógépünket vagy kezeljük mobiltelefonjainkat. A chipgyártó gigásszal együttműködésben dolgozó szakember kognitív idegtudománnyal, gépi tanulással, számítógépes látással, robotikával, ember-gép interfészekkel, a szemantikus információ agyi feldolgozásával és különböző agyszkennelési technológiákkal foglalkozik. Elmélete szerint az agyi hullámok kiolvasásának és értelmezésének képességével 2020-ra megjelenhetnek a gondolatokkal vezérelhető elektronikai eszközök.

Pomerleau úgy véli, hogy az emberek egy jó része vállalkozna agyi beültetésre, hogy például gondolatai útján webezhessen. Jelenleg ugyanis a fejet teljesen bekábelező eszközökkel vizsgálják az agyhullámokat, ami finoman szóval sem mondható kényelmes és praktikus megoldásnak. Egy implantátum elhelyezésével ez a gond megszűnik.

Jonny Mnemonic, Keanu Reeves bőrében

Véleményünk szerint nem is a kábelek megléte vagy hiánya jelenti a legfőbb problémát. Egyrészt egy agyba való beültetéstől sokan elriadnának, már pusztán az operáció gondolata miatt is (bár a Neuromancer vagy Johnny Mnemonic kedvelői talán nem idegenkednének tőle). Másrészt sokakat az aggasztana, hogy ennek az interfésznek a segítségével kiolvashatók lennének a gondolatai, akkor is, ha azokat a delikvens nem akarja mások elé tárni. Harmadrészt ott van még az emberi képzelet csapongásának gondja: hogyan koncentrálhat valaki a munkájára, ha a gondolatokkal irányítható PC helyett a tegnap esti kalandon vagy a pár hét múlva esedékes nyaraláson jár az esze..?



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés