Connect with us

Szuperolcsó Blu-ray lejátszók

Smart home

Szuperolcsó Blu-ray lejátszók

Kéklézer 50 dollár alatt.

Habár jó ideje már, hogy megnyerte a Blu-ray az újgenerációs optikai adattárolók harcát a HD DVD-vel szemben, mégsem tudott igazán széles körben elterjedni. Ennek több oka is van (kezdve a szélessávú Internet-hozzáférésektől a DVD-k kitartó népszerűségéig), amibe most nem mennék bele, egy okot kivéve. A Sony szabványa ugyanis a lejátszók magas ára miatt sem arat még mindig akkora sikert, mint amilyenre számítottak fejlesztői.

Közeleg azonban a karácsonyi bevásárlási időszak, annak is egy igen neves napja, az úgynevezett Fekete Péntek (Black Friday). Ez a hálaadás utáni első péntek, ami mindig november 23-a és 29-e közé esik (bővebben itt). A napra jellemző, hogy a kiskereskedők ekkor igen komoly árengedményeket is adnak, ezzel csábítva az amerikaiakat a korai ajándékbeszerzésre. Az NPD Group szerint idén ez azt jelentheti, hogy a nagyjából 200 dolláros (35-40 ezer forint) áron tanyázó asztali lejátszók ára drasztikusan leeshet. A piackutató vállalat nem tartja kizártnak, hogy 49 dolláros (8-10 ezer forint) áron is forgalomba kerülhetnek Blu-ray lemezeket lejátszani képes eszközök. 99 dollárért (16-20 ezer forint) viszont szinte dömping lesz, jósolta Ross Rubin, az NPD elemző-igazgatója.

Noha ez a tény többnyire ismeretlen a filmrajongók körében, de a kéklézeres szabványnak több generációja is létezik már. A 2.0-s lejátszók például olyan extra funkciókkal bírnak, mint a BDLive, a BonusView és a videofolyam (streaming) támogatás. Ezek a masinák kerülnek majd várhatóan 200 dollárba, míg a 100 dollár alattiakban az 1.1-es BD profil dolgozik. Az első generációs, 1.0-s szabványnak megfelelő készülékek juthatnak rekord alacsony, 49 dolláros áron a boltok polcaira az USA-ban. És habár itthon még érezhetően magasabb az ilyen készülékek ára, árcsökkenésre hazánkban is lehet számítani.

A Consumer Electronics Association jelentése szerint az Egyesült Államokban az idei év első kilenc hónapjában 3,3 millió lejátszót adtak el, ami 13 százalékos növekedés az egy évvel korábbi hasonló adathoz képest. Ezzel közel 11,7 millió háztartásban van már kéklézeres lejátszó (beleértve a Playstation 3 konzollal rendelkezőket is). Az eladott készülékek 80 százaléka BDLive képes.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom