Connect with us

Laptopot kap minden általános iskolás

Smart home

Laptopot kap minden általános iskolás

Uruguay a világ első országa, ahol a kisiskolások mindegyike saját hordozható számítógéphez jut.

A One Laptop Per Child kezdeményezéssel kapcsolatos hírek számos alkalommal szerepeltek már hasábjainkon. A Nicholas Negroponte nevével fémjelzett nonprofit szervezet ugyanis igen nemes célt tűzött ki maga elé: a fejlődő országok gyerekeit akarja nagyon olcsó laptopokhoz juttatni. Egy, vitathatatlanul az OLPC-hez köthető sikernek mi, a „nyugat” tagjai is tanúi lehetünk – az olcsó laptopok netbook formában meghódították az európai és észak-amerikai kontinenst. Igaz, ebben az esetben szó sincsen arról, hogy a szegény(ebb) sorban élő gyerekek juthattak volna saját számítógéphez; a boltok polcain sorakozó masinákat jellemzően második számítógépnek vásárolják.

A kicsik azonban igazi sikertörténetet élhetnek meg a Föld túloldalán: Uruguay a korábbinál is jobban kötelezte el magát a Negroponte-féle hordozható masinákkal. A XO laptop névre keresztelt eszközből először 2007 májusában kaptak a kisiskolások; a zöld és fehér színekben pompázó kis gépekkel pedig annyira meg voltak elégedve az elmúlt két és fél évben, hogy az ország vezetése úgy döntött, kiszélesíti a programot.

Mégpedig nem is akárhogy: az ország minden egyes, általános iskolába járó diákjának jut egy készülék. Az OLPC által rögzített keretek között létrejövő megállapodás szerint ezek a kis számítógépek nem állami, hanem magántulajdonba kerülnek, azaz a gyerekek sajátjukként juthatnak hozzájuk. Remélhetőleg a döntés segíteni fogja a digitális írástudatlanság felszámolását Dél-Amerikában. És egyben erősíteni a Linux pozícióját, hiszen a XO laptopok – a gyerekek igényeihez igazított grafikus felületű – nyíltforrású operációs rendszerrel rendelkeznek.

Ugyan az akció konkrét összegét nem közölték a felek, de az Engadget értesülése szerint a projekt igen alacsony áron üttetett nyélbe. Uruguay-i források azt állítják, hogy a masinák megvásárlása a teljes oktatási költségvetés mindössze 5 százalékát tette ki.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom