Connect with us

technokrata

Laptopot kap minden általános iskolás

Smart home

Laptopot kap minden általános iskolás

Uruguay a világ első országa, ahol a kisiskolások mindegyike saját hordozható számítógéphez jut.

A One Laptop Per Child kezdeményezéssel kapcsolatos hírek számos alkalommal szerepeltek már hasábjainkon. A Nicholas Negroponte nevével fémjelzett nonprofit szervezet ugyanis igen nemes célt tűzött ki maga elé: a fejlődő országok gyerekeit akarja nagyon olcsó laptopokhoz juttatni. Egy, vitathatatlanul az OLPC-hez köthető sikernek mi, a „nyugat” tagjai is tanúi lehetünk – az olcsó laptopok netbook formában meghódították az európai és észak-amerikai kontinenst. Igaz, ebben az esetben szó sincsen arról, hogy a szegény(ebb) sorban élő gyerekek juthattak volna saját számítógéphez; a boltok polcain sorakozó masinákat jellemzően második számítógépnek vásárolják.

A kicsik azonban igazi sikertörténetet élhetnek meg a Föld túloldalán: Uruguay a korábbinál is jobban kötelezte el magát a Negroponte-féle hordozható masinákkal. A XO laptop névre keresztelt eszközből először 2007 májusában kaptak a kisiskolások; a zöld és fehér színekben pompázó kis gépekkel pedig annyira meg voltak elégedve az elmúlt két és fél évben, hogy az ország vezetése úgy döntött, kiszélesíti a programot.

Mégpedig nem is akárhogy: az ország minden egyes, általános iskolába járó diákjának jut egy készülék. Az OLPC által rögzített keretek között létrejövő megállapodás szerint ezek a kis számítógépek nem állami, hanem magántulajdonba kerülnek, azaz a gyerekek sajátjukként juthatnak hozzájuk. Remélhetőleg a döntés segíteni fogja a digitális írástudatlanság felszámolását Dél-Amerikában. És egyben erősíteni a Linux pozícióját, hiszen a XO laptopok – a gyerekek igényeihez igazított grafikus felületű – nyíltforrású operációs rendszerrel rendelkeznek.

Ugyan az akció konkrét összegét nem közölték a felek, de az Engadget értesülése szerint a projekt igen alacsony áron üttetett nyélbe. Uruguay-i források azt állítják, hogy a masinák megvásárlása a teljes oktatási költségvetés mindössze 5 százalékát tette ki.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd