Connect with us

technokrata

320 GB-os Blu-ray lemez

Smart home

320 GB-os Blu-ray lemez

A TDK fejlesztésében.

Habár a jelenlegi lejátszók nem kompatibilisek vele, a TDK szerint ettől még a fejlődés nem állhat meg – a vállalat bejelentette 320 GB-nyi adat tárolására képes BD médiumát. Az egyszer írható lemez összesen tíz rétegből áll, az egyes rétegek pedig a Blu-ray szabvány szerinti 25 GB helyett 32 GB tárolására képesek. Ebből származik az inkompatibilitás is – a rétegenként 7 GB-tal kiterjesztett kapacitás miatt olvashatatlanok ezek a korongok a még épphogy csak terjedőben levő lejátszók számára.

A TDK 320 GB-os BD prototípusa a japán CEATEC kiállításon

A 405 nanométeres, kékeslila félvezető-alapú lézer nem azonos anyagokból készült rétegeket érint, ahogy leolvassa a beléjük égetett adatokat. A TDK beszámolója szerint a kapacitásnövelés annak az áttörésnek köszönhető, hogy rájöttek, különböző anyagokat kell alkalmazni az egyes rétegeknél. A legalsó, „nulladik szinten” szilícium-réz ötvözetet használtak, míg a többi kilenc esetében vagy bizmut-peroxid vagy germánium-dioxid az alapanyag.

Elődök
Noha a 320 GB igen impresszíven hangzik, mégsem rekorddöntő kapacitás. A Pioneer már a tavalyi év közepén bejelentette, hogy sikeres kísérleteket végeztek 16 rétegű korongokkal, amelyek – csak olvasható formátumban ugyan, de – 400 GB-nyi információ eltárolására képesek. Pár hónappal később pedig arról tudott beszámolni a vállalat, hogy elérték a fél terabyte-os kapacitást.

A kéklézeres szabvány felett őrködő testület, a BDA a hónap elején tartotta szükségesnek megszólalni a témában. A szervezet bejelentése szerint napjaink Blu-ray lejátszói inkompatibilisek a nagyobb kapacitású, 100-200 GB-nyi tárhelyet nyújtó lemezekkel. Ugyanakkor a BDA úgy vélte, hogy az 50 GB (vagyis egy kétrétegű, „hagyományos” BD) még sok évig elegendő lesz a mozifilmek számára.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd