Connect with us

320 GB-os Blu-ray lemez

Smart home

320 GB-os Blu-ray lemez

A TDK fejlesztésében.

Habár a jelenlegi lejátszók nem kompatibilisek vele, a TDK szerint ettől még a fejlődés nem állhat meg – a vállalat bejelentette 320 GB-nyi adat tárolására képes BD médiumát. Az egyszer írható lemez összesen tíz rétegből áll, az egyes rétegek pedig a Blu-ray szabvány szerinti 25 GB helyett 32 GB tárolására képesek. Ebből származik az inkompatibilitás is – a rétegenként 7 GB-tal kiterjesztett kapacitás miatt olvashatatlanok ezek a korongok a még épphogy csak terjedőben levő lejátszók számára.

A TDK 320 GB-os BD prototípusa a japán CEATEC kiállításon

A 405 nanométeres, kékeslila félvezető-alapú lézer nem azonos anyagokból készült rétegeket érint, ahogy leolvassa a beléjük égetett adatokat. A TDK beszámolója szerint a kapacitásnövelés annak az áttörésnek köszönhető, hogy rájöttek, különböző anyagokat kell alkalmazni az egyes rétegeknél. A legalsó, „nulladik szinten” szilícium-réz ötvözetet használtak, míg a többi kilenc esetében vagy bizmut-peroxid vagy germánium-dioxid az alapanyag.

Elődök
Noha a 320 GB igen impresszíven hangzik, mégsem rekorddöntő kapacitás. A Pioneer már a tavalyi év közepén bejelentette, hogy sikeres kísérleteket végeztek 16 rétegű korongokkal, amelyek – csak olvasható formátumban ugyan, de – 400 GB-nyi információ eltárolására képesek. Pár hónappal később pedig arról tudott beszámolni a vállalat, hogy elérték a fél terabyte-os kapacitást.

A kéklézeres szabvány felett őrködő testület, a BDA a hónap elején tartotta szükségesnek megszólalni a témában. A szervezet bejelentése szerint napjaink Blu-ray lejátszói inkompatibilisek a nagyobb kapacitású, 100-200 GB-nyi tárhelyet nyújtó lemezekkel. Ugyanakkor a BDA úgy vélte, hogy az 50 GB (vagyis egy kétrétegű, „hagyományos” BD) még sok évig elegendő lesz a mozifilmek számára.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom