Connect with us

technokrata

3D-s, Full HD-s óriástévé a Panasonic-tól

Smart home

3D-s, Full HD-s óriástévé a Panasonic-tól

Három dimenzió, 127 centiméteren.

A Panasonic kifejlesztette 50”-es Full HD 3D plazmakijelzőjét és a hozzá illő precíziós aktív 3D-szemüveget, amelyekkel lehetségessé válik a moziszerű, élethű háromdimenziós képek megjelenítése otthonunkban is. Az új kijelző és 3D-szemüveg a Panasonic által a világon elsőként, 2008-ban bemutatott, Full HD 3D plazma házimozi rendszer továbbfejlesztése, amely egy 103”-es (262 cm-es képátlójú) plazmakijelzőből és egy Blu-ray lejátszóból állt. Az új prototípus 50”-es (127 cm-es képátlójú) kijelzővel rendelkezik, amely a legkeresettebb házimozi kijelző méretnek ígérkezik a piacon.

Az 50”-es kijelző a Panasonic újonnan kifejlesztett nagysebességű 3D technológiájának köszönhetően a pixelek gyors megvilágítását is lehetővé teszi, miközben a fényerő nem változik. Az áthallás-csökkentés (crosstalk reduction) technológia minimalizálja a szellemkép-jelenség kialakulásának esélyét, amely akkor jelentkezhet, ha a bal és a jobb szem által érzékelt képek felváltva jelennek meg. Az új plazmakijelzők jó válaszidővel rendelkeznek teljes felbontásnál is. A precíziós aktív 3D szemüveg a Panasonic új technológiájával érkezik, amely pontosan szabályozza a bal és jobb szemmel látható képek megjelenését. Ezek a technológiák hozzák létre a moziélményt nyújtó háromdimenziós Full HD képeket, amelyeknek köszönhetően a néző is úgy érezheti, mintha aktív részese lenne a jeleneteknek.

A cég 3D-s megjelenítéssel kapcsolatos termékei Japánban, Európában és az Egyesült Államok területén kerülnek piacra 2010-ben (a 3D Expanded szabvány jóváhagyásának időpontjától függően).

Technológiai háttér
A Panasonic által fejlesztett nagysebességű 3D-s meghajtó és áthallás-csökkentő technológiáknak köszönhetően a Full HD 3D képek még élesebbek és tisztábbak lettek. Mivel a plazmakijelzők saját megvilágítással rendelkeznek, ezért válaszidejük igen gyors, így a gyorsan mozgó képeket is hibátlanul képesek megjeleníteni. Az áthallás-csökkentő technológia esetében újonnan kifejlesztett, alacsony megvilágítás-kialvási idejű foszforokat és megvilágítás-vezérlési technológiát alkalmazott a Panasonic a szellemkép-jelenség kialakulásának elkerülése érdekében. Mivel az új technológiák a hagyományos kétdimenziós képek minőségének javítására is alkalmasak, megjelenhetnek a cég ezen termékeiben is.

A háromdimenziós képek reprodukciójára a Panasonic a Full HD x 2 szekvenciális képkocka módszert használja, azaz teljes Full HD, 1920×1080-as felbontású képeket vetít mind a bal, mind a jobb szem számára. A szekvenciális képkocka módszert használják a mozikban a 3D-s hollywoodi filmek vetítésénél is.

A precíziós aktív 3D szemüveg pontosan szabályozza a képek megjelenítését, és szinkronizálja a bal és jobb szem által felváltva érzékelt képeket. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy jelentősen csökkenjen az ún. áthallás jelensége, amely a háromdimenziós képfelbontást ronthatja. A szemüvegeket úgy tervezték, hogy a gyerekek és a felnőttek méreteinek egyaránt megfeleljenek.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek