Connect with us

technokrata

Szuperlézer Szegeden

Smart home

Szuperlézer Szegeden

Extreme Light Infrastructure – félmilliárd euróból valósulhat meg régiónkban a projekt.

A mintegy 500 millió eurós tudományos beruházás, az ELI (Extreme Light Infrastructure) elnevezésű szuperlézer az EU-Irányító Testület csütörtöki egyhangú döntése alapján Magyarországon, Csehországban és Romániában épülhet föl. A siker a város támogatásán túl annak a kitartó, szívós munkának az eredménye, mellyel felépítettük a Szegedi Tudományegyetem kutatás-fejlesztési aktivitását, illetve a szegedi helyszín a tudományos elismerése kutatóink kiemelkedő munkájának, eredményeinek, többek közt a Dr. Szabó Gábor akadémikus által irányított világszínvonalú lézerkutató csoport kimagasló tudományos teljesítményének – hangsúlyozta Dr. Szabó Gábor rektor a döntés kapcsán.

Bajnai Gordon miniszterelnök, Bajnai Gordon, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dr. Botka László, Szeged polgármestere közös sajtótájékoztatón jelentette be az EU-Irányító Testület csütörtöki döntését, mely szerint az ELI (Extreme Light Infrastructure) elnevezésű szuperlézer Magyarországon, Csehországban és Romániában épülhet föl. A mintegy 500 millió eurós tudományos beruházás keretében Szeged és a projekt partnerhelyszínei (Prága, Bukarest) adhatnak otthont az első olyan nagy, közös kutatóintézetnek, mely az Európai Unió új tagállamaiban létesül. A projekt összköltségének 40%-a, 200 millió euró jut a szegedi fejlesztésekre, ezt a kormány az unió strukturális alapjának forrásaiból, illetve részben az innovációs alapban erre a célra tartalékolt összegből fedezi. Az ELI – melynek létesítésére és működtetésének első 25 évére a kormány múlt héten vállalt garanciát – 2011 és 2015 között épül majd föl Öthalomban, a korábbi szovjet laktanya területén, az Szegedi Tudományegyetem 10 hektáros ingatlanán.

Botka László, Bajnai Gordon, Bajnai Gordon (forrás: EPA)

„Az egyetem és Szeged városa akkor volt utoljára ilyen híres, mikor Szent-Györgyi Albertnek ítélték oda a Nobel-díjat. A Szegedi Tudományegyetem készen áll a projekt befogadására, a szegedi professzorok tudásuk legjavát adják majd a következő időszakban, hiszen a verejtékes munka csak most kezdődik. A központ külföldi kutatók sokaságát vonzza majd Szegedre, a Szegedi Tudományegyetemre, az ő gyermekeik itt végzik majd tanulmányaikat, és tovább növelik a város és az egyetem hírét. Így generálhat az ELI újabb nemzetközi nagyberuházásokat. [..] Biztos vagyok benne, hogy a szuperlézer meghozza a Nobel-díjat Szegednek és az egyetemnek.” – fejtette ki Dr. Szabó Gábor rektor.

Bajnai Gordon miniszterelnök azt mondta: „A kormány, Szeged városa és a Szegedi Tudományegyetem egy év óta tartó kemény, közös munkája hozta meg eredményét. Az ELI megépülése Európa, sőt a világ lézerkutatásának központjává teszi Szegedet. A kormány, a város és az egyetem képviselőiből hamarosan megalakul az az irányítótestület, mely a projekt megvalósításért lesz felelős.”

Dr. Botka László polgármester történelmi napnak nevezte 2009. október 1-jét: „Szeged győzött, de egész Magyarország nyert. A lézerközpont megépítése 2011 és 2015 között az egyik legnagyobb városfejlesztési projekt lesz a csongrádi megyeszékhelyen. Az ELI 300 kutatónak ad majd munkát, s legalább 600 fő kiszolgáló személyzetet igényel. A Szeged számára kedvező döntés egyik fő oka véleményem szerint Dr. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének professzora, a projekt tudományos vezetője és a szegedi lézerfizikusok világraszóló tudományos teljesítménye, a másik pedig a helyi szereplők összefogása: az önkormányzat és az egyetem együttműködése, valamint Magyarország, Csehország és Románia kooperációja.”Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd