Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kipróbáltuk a Sharp olcsóbb óriástévéjét

Smart home

Kipróbáltuk a Sharp olcsóbb óriástévéjét

Milyen kompromisszumokat kell kötni a közel fele árért? Cikkünkből kiderül.

Év elején járt nálunk a Sharp LC52-HD1E típusú televíziója, amely hatalmas méretével és tudásával hívta fel a figyelmet magára (bővebben itt). A 132 centiméteres (52 colos) képátló, és a fejlett technológiák alkalmazása azonban meg is látszott az áron: pár hónapja még alulról nyaldosta az egymilliós határt a készülék árcédulája. Aki beleszerelmesedett az ilyen nagyméretű kijelzőkbe, de ekkora kiadást nem engedhet meg magának, az sem marad azonban alternatíva nélkül: a Sharp LC52-DH65E jóval olcsóbban nyújt hasonló élményt.

Nem csak árban könnyebb az LC52-DH65E, hanem tömegben is: az LCD televízió „mindössze” 31 kilogrammot nyom a mérlegen (csomagolás nélkül, de már a talppal együtt). Mindazonáltal egy ekkora tévé mozgatása nem könnyű, hiszen elsősorban méretei miatt nehézkes a készülék végleges helyére való eljuttatása. Annyiban viszont könnyebb az összeszerelése, hogy a Sharp integrálta a kávába a hangkeltő eszközöket, és azok nem külön összeszerelendő formában lapulnak a csomagolásban. A 2×10 wattos teljesítményre képes hangrendszer ennek megfelelően szerényebb tudású: nem támogatja a virtuális Dolby Surround hangzást.

A talpazat továbbra is csavarokkal (összesen nyolccal) és imbuszkulccsal rögzíthető a vázhoz. De ez akár el is hagyható, ha a falra akarjuk szerelni; a készülék kialakításának köszönhetően erre is van lehetőség. Ez persze azért nem egyszerű mutatvány, tekintve, hogy 125x85x29,5 centiméteres fizikai paraméterekkel (illetve állvány nélkül nem 29,5, hanem csak 9,5 centiméteres mélységgel) rendelkezik.

Ha már stabilan rögzítettük a tévét, nem árt összekötni valamilyen, nagyfelbontású tartalmat szolgáltató lejátszóeszközzel (ami akár egy számítógép is lehet); erre három HDMI bemenete (kettő a hátlapon, egy jobboldalt) is lehetőséget nyújt. Apropó, csatlakozások: a készülék bőven el van látva velük: két SCART, tengernyi hang be- és kimenetek (akár fülhallgató vagy digitális – SPDIF – hangrendszer is ráköthető), S-video, a már említett három HDMI, antenna be- és kimenetek, sőt, még szabványos RS232-es és USB portokkal is ellátták.

Sajnos a Sharp ezúttal is kihagyta a HDMI kábelt, így aki nem akar minőségbeli kompromisszumot kötni, az kénytelen ezt utólag beszerezni. Egy ilyen készüléket pedig vétek is lenne nem nagyfelbontásban használni; a HD-s tartalmak azonban csak ezen adatátviteli közegen keresztül élvezhetők igazán. A HDMI „drót” hiánya viszont lehetővé teszi, hogy olyan (és minőségű) hosszú kábelt vegyünk hozzá, amekkorára szükség van. Egy aranyozott csatlakozókkal rendelkező, jól árnyékolt, 5 méteres darab esetén ez akár 10 ezer forintnál is többe kerülhet.

A készülékhez természetesen jár tápkábel és távirányító.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés