Connect with us

technokrata

A Tetris jót tesz az agynak

Smart home

A Tetris jót tesz az agynak

Itt az ideje “megmozgatni” a szürkeállományt!

Az USA-beli Mind Research Network (MRN) nonprofit szervezet nemrég állt nyilvánosság elé kutatásának eredményeivel. Felmérésük három hónapig tartott, melynek során Tetris-szel játszó tinédzser lányokat vizsgáltak. A MRN arra volt kíváncsi, hogy milyen hatással van a még fejlődésben levő agyra a játékkal való szórakozás. Mert afelől nem voltak kétségeik, hogy nem hagyja érintetlenül legfontosabb szervünket az orosz találmány.

Igaza is lett a szervezet tudósainak: a tulajdonképpen pofonegyszerű elven működő játékot űző tinédzser lányoknál – az ilyen tevékenységet nem végző kontrollcsoporthoz viszonyítva – jelentős változás volt megfigyelhető az agy fejlődését illetően. A cortex (vagyis agykéreg) megvastagodott a kísérleti alanyoknál, emellett a szürkeállomány más részeinél is nagyobb agytevékenységet mértek.

Dr. Rex Jung, a kutatáson dolgozó egyik kutató szerint a vizsgálat rávilágított arra, hogy az agyi struktúra fejlődése korántsem olyan „fixen bedrótozott”, mint eddig gondoltuk. Emellett a kísérlet igazolta és egyben magyarázta is azokat a korábbi eredményeket, melyek szerint a mentális gyakorlatok fejlesztik az agy hatékonyságát. Ahogy az izom is nő a fokozott igénybevételtől, úgy az agy szürkeállománya is jobbá válik a feladatok elvégzésében, ha folyamatosan edzésben tartjuk.

Az azonban egyelőre nem derült ki, hogy mi a kapcsolat a vastagabb cortex és a megnövekedett agyi teljesítmény között. Dr. Richard Haier – aki szintén részt vett a Tetris-kutatásban – úgy nyilatkozott, hogy az agykéreg és a hatékonyság növekedése közötti összefüggés rejtély maradt. Elárulták viszont, hogy miért lányokat kértek fel kísérleti alanyoknak: a hasonló korban levő fiúk többsége videojáték rajongó, így esetükben az intentív Tetris-ezés nem feltétlenül jelentene a korábbitól eltérő megterhelést.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle