Connect with us

technokrata

Miért terjed a magas vérnyomás járványszerűen?

Smart home

Miért terjed a magas vérnyomás járványszerűen?

A civilizált világban élők között igen nagy számban alakul ki fiatalkorban szív- és érrendszeri probléma – többek között magas vérnyomás. Ennek egyik okára derítettek nemrég fényt.

A természetközeli népek körében számos olyan betegség ismeretlen, vagy legalábbis nagyon alacsony százalékát érinti a populációnak, amely a fejlett világban élőket sokkal nagyobb arányban „tizedeli”. Ilyenek például a daganatos elváltozások, a cukorbetegség – vagy éppen az érrendszeri problémák. Arról oldalak százait lehetne át- és átvitatkozni, hogy ennek mi az oka vajon (az „elmaradott” emberek rövid élettartalma, egészségesebb táplálkozása, az ipari szennyezéstől való távolságtartása és a többi); ennek taglalását mi a kedves olvasóra hagyjuk. Ám egy nemrég tett felfedezésről mégis érdemes beszámolni.

A Science Daily közlése szerint orvosi kutatások arra világítottak rá, hogy a számítógépes monitorok és televízióképernyők előtt töltött idő nagysága egyenes arányosságban van a gyerek körében kialakuló magas vérnyomás kockázatával. Azaz minél többet töltenek „kölkeink” a villódzó doboz előtt, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk hipertónia. Érdekes, megjegyzésre érdemes megállapítása a tanulmánynak, hogy a vizsgált kiskorúak körében nem játszott számottevő szerepet az elhízás: a vékony, de a tévét sokat bámuló gyerek között is ugyanúgy megugrott a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Természetesen nem segíti a betegség elkerülését a túlsúly, szögezték le a kutatók.

Amerikai és spanyol erőfeszítések eredményeképpen jöhetett létre a fenti tanulmány: az Iowai Állami Egyetemen dolgozó David Martinez-Gomez és a Spanyol Országos Kutatótanács közreműködésével összesen 111 kiskorú vérnyomását vizsgálták. A gyerekek tévé előtt, videojátékkal és más, alacsony fizikai aktivitással eltöltött – szülői megfigyelésre alapozott – idejét rendezték adatbázisba. A hétnapos, naponta ellenőrzött értékeket vérnyomásra rendezve állapították meg, hogy a mozgásszegény életmód önmagában még nem jelentős kockázati tényező.

Azoknál a fiatalkorúaknál ugyanis, akik ugyan keveset mozogtak, de a passzívan eltöltött időt nem a monitor/tévé előtt töltötték, nem jelentkezett a szindróma. Akik viszont sok időt szántak a digitális szórakozásra, azok között mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás megugrott.

Ez tehát egy újabb érv lehet amellett, hogy ne engedjük gyerekeinket egész nap a monitor és a televízió előtt ülni.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp