Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miért terjed a magas vérnyomás járványszerűen?

Smart home

Miért terjed a magas vérnyomás járványszerűen?

A civilizált világban élők között igen nagy számban alakul ki fiatalkorban szív- és érrendszeri probléma – többek között magas vérnyomás. Ennek egyik okára derítettek nemrég fényt.

A természetközeli népek körében számos olyan betegség ismeretlen, vagy legalábbis nagyon alacsony százalékát érinti a populációnak, amely a fejlett világban élőket sokkal nagyobb arányban „tizedeli”. Ilyenek például a daganatos elváltozások, a cukorbetegség – vagy éppen az érrendszeri problémák. Arról oldalak százait lehetne át- és átvitatkozni, hogy ennek mi az oka vajon (az „elmaradott” emberek rövid élettartalma, egészségesebb táplálkozása, az ipari szennyezéstől való távolságtartása és a többi); ennek taglalását mi a kedves olvasóra hagyjuk. Ám egy nemrég tett felfedezésről mégis érdemes beszámolni.

A Science Daily közlése szerint orvosi kutatások arra világítottak rá, hogy a számítógépes monitorok és televízióképernyők előtt töltött idő nagysága egyenes arányosságban van a gyerek körében kialakuló magas vérnyomás kockázatával. Azaz minél többet töltenek „kölkeink” a villódzó doboz előtt, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk hipertónia. Érdekes, megjegyzésre érdemes megállapítása a tanulmánynak, hogy a vizsgált kiskorúak körében nem játszott számottevő szerepet az elhízás: a vékony, de a tévét sokat bámuló gyerek között is ugyanúgy megugrott a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Természetesen nem segíti a betegség elkerülését a túlsúly, szögezték le a kutatók.

Amerikai és spanyol erőfeszítések eredményeképpen jöhetett létre a fenti tanulmány: az Iowai Állami Egyetemen dolgozó David Martinez-Gomez és a Spanyol Országos Kutatótanács közreműködésével összesen 111 kiskorú vérnyomását vizsgálták. A gyerekek tévé előtt, videojátékkal és más, alacsony fizikai aktivitással eltöltött – szülői megfigyelésre alapozott – idejét rendezték adatbázisba. A hétnapos, naponta ellenőrzött értékeket vérnyomásra rendezve állapították meg, hogy a mozgásszegény életmód önmagában még nem jelentős kockázati tényező.

Azoknál a fiatalkorúaknál ugyanis, akik ugyan keveset mozogtak, de a passzívan eltöltött időt nem a monitor/tévé előtt töltötték, nem jelentkezett a szindróma. Akik viszont sok időt szántak a digitális szórakozásra, azok között mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás megugrott.

Ez tehát egy újabb érv lehet amellett, hogy ne engedjük gyerekeinket egész nap a monitor és a televízió előtt ülni.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés