Connect with us

technokrata

Még fejlettebb LCD-k

Smart home

Még fejlettebb LCD-k

Összefogott a Sharp és a Sony.

Csütörtökön megállapodásra jutott a két japán óriás egy közös leányvállalat létrehozásában. Ennek feladata nagyméretű LCD panelek és modulok gyártása valamint értékesítése lesz; a lépésnek köszönhetően megkezdődhet a tízedik generációs LCD gyár létrehozása. Ismeretes, hogy idén már egyszer bejelentették a terv elhalasztását, akkor a globális gazdasági visszaeséssel indokolták a meghátrálást. Úgy tűnik, hogy a Sharp és a Sony most már fényesebben látja a jövőt.

Mi előnye van egy ilyen közös komplexum létrehozásának? Nos, a Sony részéről a gyárral biztosíthatja csúcskategóriás TV-rendszereinek folyamatos LCD panel utánpótlását. A Sharp pedig anyagilag jár jól: a termelőegység megteremtésének – egyébként kifejezetten magas – költségét nem teljes egészében kell előteremtenie. A vállalat „mindössze” a befektetés 66 százalékát (azaz kétharmadát) kell, hogy bedobja a „közösbe”. Közös előnyük, hogy az új gyártási eljárással készülő termékek révén a nagyméretű televíziók piacán kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek versenytársaikhoz képest.

A Sharp 2007 vége óta építi a világ legmodernebb LCD gyárát a Japánban található Osaka melletti Sakai városában. Az új gyártóbázisban akár 8,7 négyzetméteres (2,85×3,05 m) anyaüveg panelek megmunkálására is lehetőség nyílik. Ez a jelenlegi 8-ik generációs Kameyama II üzemben használatos anyaüvegnél 60 százalékkal nagyobb. A tízedik generációs alapanyagokból például hat darab 60 hüvelykes vagy nyolc darab 50 hüvelykes LCD képernyő állítható elő.

A DisplaySearch adatai szerint az LCD televíziók piaca 2009-ben is növekedni fog, elsősorban a fejlődő piacokon, például Kínában. A piackutató előrejelzése szerint idén világszerte összesen 120 millió készüléket értékesítenek majd, ami 17 százalékkal múlja felül a tavalyi adatokat, a Sharp Electronics Europe vezérigazgatója, Hiroshi Sasaoka szerint pedig csupán Európában 37 millió készüléket értékesít majd a japán vállalat.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin