Connect with us

Hirdetés

technokrata

Blu-ray meghajtó a Toshibától?

Smart home

Blu-ray meghajtó a Toshibától?

A HD-s felbontású filmeket tárolni hivatott optikai formátum nagy vesztese beadja a derekát?

Meg nem erősített hírek szerint a Toshiba saját márkaneve alatt tervez piacra dobni Blu-ray disc-eket (BD) kezelni képes lejátszókat. Ez azért fontos lépés a japán elektronikai óriásvállalattól, mert korábban a formátum egyik legnagyobb ellenlábasának számított. A HD DVD vs. Blu-ray „háborúban” ugyanis sokáig patthelyzettel kellett a feleknek megelégedniük – egészen addig, amíg tavaly januárban el nem dőlt az utóbbi javára (bővebben itt).

Ezután a Toshiba felfüggesztette a HD DVD-s lejátszók fejlesztését, és nem sokkal később gyártásukat is. Majd hosszú ideig néma csend honolt a vállalat nagyfelbontású filmeket tárolni képes adathordozókra vonatkozó terveivel kapcsolatban; egyetlen biztos pont volt csak: Blu-ray-t nem. A Yomiuri website értesülései szerint azonban a japán konszern nemrég beadta derekát, és ezzel végképp lezáródhat a formátumháború. Ha igaznak bizonyul az információ, akkor még az év vége előtt megjelenhet a piacon az első, Toshiba márkanév alatt futó BD-lejátszó.

Mindenesetre nem jelentene óriás-beruházást a vállalat részéről a Blu-ray-re való átállás, hiszen a HD DVD lejátszók nagyon sok tekintetben megegyeznek riválisaikkal. Például két videodekóderrel rendelkeznek a kép-a-képben (PiP) funkció megvalósításához, támogatják a készülékek Internetre csatlakozását és az akár 1 GB-os helyi tárhelyet. Az optikai meghajtókat ugyan ki kell cserélni, de a köréjük épített elektronikán nem kell hatalmas változtatásokat eszközölnie a Toshibának.

A vállalat hivatalosan nem kívánta kommentálni a híreket, azaz nem erősítette meg, de nem is cáfolta a Blu-ray formátummal való kiegyezést.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés