Connect with us

technokrata

Blu-ray meghajtó a Toshibától?

Smart home

Blu-ray meghajtó a Toshibától?

A HD-s felbontású filmeket tárolni hivatott optikai formátum nagy vesztese beadja a derekát?

Meg nem erősített hírek szerint a Toshiba saját márkaneve alatt tervez piacra dobni Blu-ray disc-eket (BD) kezelni képes lejátszókat. Ez azért fontos lépés a japán elektronikai óriásvállalattól, mert korábban a formátum egyik legnagyobb ellenlábasának számított. A HD DVD vs. Blu-ray „háborúban” ugyanis sokáig patthelyzettel kellett a feleknek megelégedniük – egészen addig, amíg tavaly januárban el nem dőlt az utóbbi javára (bővebben itt).

Ezután a Toshiba felfüggesztette a HD DVD-s lejátszók fejlesztését, és nem sokkal később gyártásukat is. Majd hosszú ideig néma csend honolt a vállalat nagyfelbontású filmeket tárolni képes adathordozókra vonatkozó terveivel kapcsolatban; egyetlen biztos pont volt csak: Blu-ray-t nem. A Yomiuri website értesülései szerint azonban a japán konszern nemrég beadta derekát, és ezzel végképp lezáródhat a formátumháború. Ha igaznak bizonyul az információ, akkor még az év vége előtt megjelenhet a piacon az első, Toshiba márkanév alatt futó BD-lejátszó.

Mindenesetre nem jelentene óriás-beruházást a vállalat részéről a Blu-ray-re való átállás, hiszen a HD DVD lejátszók nagyon sok tekintetben megegyeznek riválisaikkal. Például két videodekóderrel rendelkeznek a kép-a-képben (PiP) funkció megvalósításához, támogatják a készülékek Internetre csatlakozását és az akár 1 GB-os helyi tárhelyet. Az optikai meghajtókat ugyan ki kell cserélni, de a köréjük épített elektronikán nem kell hatalmas változtatásokat eszközölnie a Toshibának.

A vállalat hivatalosan nem kívánta kommentálni a híreket, azaz nem erősítette meg, de nem is cáfolta a Blu-ray formátummal való kiegyezést.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle