Connect with us

Újra kellett indítani a Hubble távcsövet

Smart home

Újra kellett indítani a Hubble távcsövet

A távcső tartalék számítógépe furcsa adatokat kezdett küldeni. Reboot lett a megoldás.

Szép dolog az újrahasznosítás, hiszen rengeteg környezetszennyezés kerülhető el általa, illetve az elektronikai eszközök ismételt alkalmazásával jelentős költségmegtakarítások is elérhetők. Ezzel a lehetőséggel nemrég a NASA-nál is éltek: a Hubble Teleszkóp kapott egy korábban más tevékenységi körben teljesítő PC-t. Az öt hete (tartalék számítógépként) telepített komputer azonban nem bírta a rideg körülményeket, és a múlt hét elején hibás jeleket kezdett küldeni az amerikai űrkutatási hivatalnak, írta meg a Baltimore Sun.

A NASA kutatói először megpróbálták csökkentett módba (safe mode) helyezni, ám a masina nem reagált a parancsra. Azt sikerült kitalálniuk, hogy sem a parancsok fogadása, sem azok továbbítása nem működik a számítógépen, így az ügynökség kénytelen volt egy évtizedes megoldást alkalmazni a rendszeren. Távolról kikapcsolták, majd újraindították a komputert.

Szerencsére – mint már oly´ sokszor – ez a műveletsor rendbe hozta a számítógépet. Legalábbis annyira, hogy az alapbeállítások alkalmazásával lehetőség nyílt az egész rendszer (beleértve a tudományos eszközöket is) csökkentett módba való állítására. Egy napnyi munkával végül újra működőképessé tudták tenni a NASA tudósai a masinát.

Érdekesség, hogy a Science Instrument Command and Data Handler névre keresztelt komputer öregebb, mint maga a Hubble Teleszkóp: még a hatalmas méretű űrtávcső 1990-es felbocsátásánál is korábban hozták létre. Annak ellenére, hogy a minap csúfosan leszerepelt, mégis azt bizonyítja, hogy nem feltétlenül van szükség az űrben csúcstechnológiára minden téren. Fontosabb a megbízhatóság – kínos, hogy pont e tekintetben bukott meg a cikkben szereplő számítógép.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő