Connect with us

Közeleg az olcsó Blu-ray kora

Smart home

Közeleg az olcsó Blu-ray kora

A tajvani gyártók komoly esést várnak jövőre a kéklézeres formátum árában.

50 dollárra fog csökkenni a következő év során a Blu-ray lemezek (BD) lejátszóinak előállítási ára, közölték nemrég az optikai meghajtók gyártásában érdekelt tajvani gyártók. Ez a költségek durván feleződését jelenti, mivel napjainkban nagyjából 100 dollárból állítanak elő egy kéklézeres készüléket, adta hírül a cégek jóslatát a Digitimes.

Még mindig a kék lézert kibocsátó fej egy lejátszó legköltségesebb része – ez nagyjából 50 dollárt tesz ki a mai lejátszók költségkeretéből. További körülbelül 25 dollárt kell a chipkészletre szánni, valamint 9,5 dollárt a licencdíjakra elkölteni. Ez utóbbi összeg a jogtulajdonosok számláját gyarapítja; esésére nem lehet számítani, tekintve, hogy nemrég történt egy komoly csökkentés e téren.

A termelőcégek viszont azt remélik, hogy a két legdrágább elem fejlettebb előállítási technológiával való gyártása annyival olcsóbbá teheti a készülékeket, hogy megjelenhetnek az első, 50 dolláros költséggel létrehozott példányok a távol-keleten. Ez nem kis fejlődés ahhoz képest, hogy három évvel ezelőtt még 400 dollárba került egy Blu-ray vagy HD DVD lejátszó előállítása.

Amennyiben a tajvani cégek tudják magukat tartani a költségcsökkentéshez, akkor eláraszthatják a piacot a 100 dolláros Blu-ray eszközök. Ilyeneket egyébként már ma is lehet – igaz, elvétve – találni a(z amerikai) boltok polcain: például az újra forgalomba hozott Magnavox RNB500MG9 99 dolláros áron kínálja magát.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom