Connect with us

technokrata

AMD processzor az iráni rakétákban

Smart home

AMD processzor az iráni rakétákban

Szuperszámítógépekbe kerültek és fegyverkísérletekhez használták fel az Advanced Micro Devices fejlesztette lapkákat – a nemzetközi tiltás ellenére.

Távol álljon tőlünk, hogy politizálunk, de mindenképpen van némi irónia abban, hogy a perzsa ország rakétáinak egy részét az AMD processzoraival hozták létre – azokat a rakétákat, amelyekkel Irán nyíltan fenyegeti Izraelt, és így többek között az ott található Intel kutatólaboratóriumot is. Az állam saját maga által „barkácsolt” szuperszámítógépében ugyanis az Advanced Micro Devices mikrochipjei dolgoznak: Opteron CPU-k (összesen 216 darab) révén építette ki saját számítási kapacitásának jelentős részét az utóbbi napokban forradalmi lázban égő ország. A szuperkomputer az Iranian High Performance Computing Research Centerben (IHPCRC) található, ami a teheráni Amirkabir Műszaki Egyetemen belül helyezkedik el; a linuxos szuperszámítógép „mindössze” 860 gigaflopnyi teljesítményét zömmel időjárás-előrejelzésre használják.

Tudni kell, hogy az olyan fejlett technológiák, mint a modern mikroprocesszorok, kereskedelmi embargó alatt állnak, vagyis Iránba való bevitelük tiltott. Ez a korlátozás azonban csak néhány arab országra vonatkozik (érdemes megjegyezni, hogy Irán nem arabok lakta terület), így például azokra a befektetőkre nem, akik nemrég komoly pénzt invesztáltak az AMD-be (bővebben itt). Az ügylett létrejöttekor egyébként a vállalatot érintő vizsgálat megjegyezte, hogy a pénzügyi manőver nem jelent fenyegetést az Egyesült Államokra nézve.

Valahogy pedig mégis bejutott néhány processzor az országba, annak ellenére, hogy az AMD – beszámolója szerint – nem hagyott jóvá semmilyen, Iránba irányuló szállítmányt. Ez önmagában még nem lenne probléma, ha a fent említett egyetem nem foglalkozna egyben rakétakutatási témával is. Az intézmény weboldalának leírása szerint olyan rendszereken (is) dolgoznak, amelyek a ballisztikus rakéták pontos(abb) célzásúvá fejlesztéséhez szükségesek. Ismeretes, hogy annak idején, amikor Szaddam Husszein támadta a zsidó államot rakétákkal, az akkori SCUD-ok – pontatlan vezérlési rendszerük miatt – nem tudtak nagy kárt okozni Izraelben.

Visszatérve a processzorok Iránba való jutásának körülményeihez: úgy tűnik, a szálak az egyik arab szállítóhoz vezetnek. Az Egyesült Arab Emirátusokban jegyzett Thacker az AMD termékeinek hivatalos disztribútora, és nem kizárt, hogy rajta keresztül szivárgott be a modern technika az országba. Érdekes, hogy a Sky Electronics néven is ismert vállalat többek között olyan más, elektronikai iparban érdekelt cégek lapkáinak terjesztésével is foglalkozik, mint az Intel vagy az Nvidia.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák