Connect with us

AMD processzor az iráni rakétákban

Smart home

AMD processzor az iráni rakétákban

Szuperszámítógépekbe kerültek és fegyverkísérletekhez használták fel az Advanced Micro Devices fejlesztette lapkákat – a nemzetközi tiltás ellenére.

Távol álljon tőlünk, hogy politizálunk, de mindenképpen van némi irónia abban, hogy a perzsa ország rakétáinak egy részét az AMD processzoraival hozták létre – azokat a rakétákat, amelyekkel Irán nyíltan fenyegeti Izraelt, és így többek között az ott található Intel kutatólaboratóriumot is. Az állam saját maga által „barkácsolt” szuperszámítógépében ugyanis az Advanced Micro Devices mikrochipjei dolgoznak: Opteron CPU-k (összesen 216 darab) révén építette ki saját számítási kapacitásának jelentős részét az utóbbi napokban forradalmi lázban égő ország. A szuperkomputer az Iranian High Performance Computing Research Centerben (IHPCRC) található, ami a teheráni Amirkabir Műszaki Egyetemen belül helyezkedik el; a linuxos szuperszámítógép „mindössze” 860 gigaflopnyi teljesítményét zömmel időjárás-előrejelzésre használják.

Tudni kell, hogy az olyan fejlett technológiák, mint a modern mikroprocesszorok, kereskedelmi embargó alatt állnak, vagyis Iránba való bevitelük tiltott. Ez a korlátozás azonban csak néhány arab országra vonatkozik (érdemes megjegyezni, hogy Irán nem arabok lakta terület), így például azokra a befektetőkre nem, akik nemrég komoly pénzt invesztáltak az AMD-be (bővebben itt). Az ügylett létrejöttekor egyébként a vállalatot érintő vizsgálat megjegyezte, hogy a pénzügyi manőver nem jelent fenyegetést az Egyesült Államokra nézve.

Valahogy pedig mégis bejutott néhány processzor az országba, annak ellenére, hogy az AMD – beszámolója szerint – nem hagyott jóvá semmilyen, Iránba irányuló szállítmányt. Ez önmagában még nem lenne probléma, ha a fent említett egyetem nem foglalkozna egyben rakétakutatási témával is. Az intézmény weboldalának leírása szerint olyan rendszereken (is) dolgoznak, amelyek a ballisztikus rakéták pontos(abb) célzásúvá fejlesztéséhez szükségesek. Ismeretes, hogy annak idején, amikor Szaddam Husszein támadta a zsidó államot rakétákkal, az akkori SCUD-ok – pontatlan vezérlési rendszerük miatt – nem tudtak nagy kárt okozni Izraelben.

Visszatérve a processzorok Iránba való jutásának körülményeihez: úgy tűnik, a szálak az egyik arab szállítóhoz vezetnek. Az Egyesült Arab Emirátusokban jegyzett Thacker az AMD termékeinek hivatalos disztribútora, és nem kizárt, hogy rajta keresztül szivárgott be a modern technika az országba. Érdekes, hogy a Sky Electronics néven is ismert vállalat többek között olyan más, elektronikai iparban érdekelt cégek lapkáinak terjesztésével is foglalkozik, mint az Intel vagy az Nvidia.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő