Connect with us

technokrata

Napelemek: már ötven éve

Smart home

Napelemek: már ötven éve

Ötven évvel ezelőtt a Sharp kutatói kifejlesztették a cég első napelemeit.

Az első Sharp napelem kifejlesztése 1959-ben kezdődött egy japán laboratóriumban, és mára világsikerré nőtte ki magát a vállalat történetének elmúlt ötven éve során. 2008 végére a Sharp összesen 2500 megawatt teljesítményű napelemet gyártott, amely kapacitás elegendő ahhoz, hogy helyettesítsen három kisebb hagyományos atomerőművet.

A fotovoltaika szektor fejlődéstörténete három időszakra bontható. Az első fázisban az alapvető technológiákat kutatták, és készítették elő a piacok számára, még az első sikeres használat előtt. 1962-ben a Sharp napelemeket rádiókban alkalmazták, majd 1966-tól több mint száz japán világítótorony energiaellátását biztosították. 1976-ban a Japán Nemzeti Űrügynökség Sharp napelemekkel felszerelt Ume műholdat állított pályára.

A fő növekedési szakaszban, vagyis a kilencvenes évek óta a fotovoltaika robbanásszerűen terjed az olyan fejlesztési projekteknek köszönhetően, mint az úgynevezett 70000 háztető program Japánban, de emellett a növekedést gyorsította a megújuló energiákkal kapcsolatos törvények bevezetése számos országban. Ilyen körülmények között a piac oly mértékben növekedett, hogy a telepített napelemek összkapacitása elérte a 15 gigawattot. Az Európai Fotovillamos Ipari Társaság (European Photovoltaic Industry Association, EPIA) szerint az Európában telepített napenergia-hasznosító rendszerek összkapacitása 2008 végére meghaladta 9 gigawattot.

A napenergia-iparban a jövőben is komoly fejlődés várható. A Sharp saját részről ehhez a Japánban található Sakai városában épülő, a világon egyedülállóan nagy kapacitású vékonyfilmes napelemgyártó üzemmel járul hozzá, amely 2010-ben kezdi meg a termelést. Az EPIA előrejelzései szerint 2013-ra a világszerte telepített napelemek összteljesítménye eléri a 86 gigawattot.

„Számos napenergiával foglalkozó cég válik majd közvetlen energiaszolgáltatóvá. Nagy napenergia-termelő állomások látják majd el a városokat megújuló energiából származó elektromos árammal. A napenergia felhasználása tovább bővül majd, így a háztetőre telepített egységeken kívül egyéb energiatermelő üzemek is létesülnek majd a jövőben.” – vélekedett Peter Thiele, a Sharp Energy Solution Europe ügyvezető alelnöke.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

SEQ-SPORT-INHANDS-03
OMEN 15 Laptop 2

Laptop

Brutálisak lettek a HP új gamer laptopjai

2019. szeptember 21. szombat
Cat B26_2

SmartPhone

A Cat Phones piacra dobott egy majdnem törhetetlen mobilt

2019. szeptember 21. szombat
Mate 30 Series

SmartPhone

Itt az új Huawei mobilcsalád! Mate 30 a porondon

2019. szeptember 20. péntek
TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap

Dotkom