Connect with us

Kalózok a parlamentben

Smart home

Kalózok a parlamentben

A demokrácia történetében most először egy kalózpárt is bekerülhet a parlamentbe.

Április közepén számoltunk be a világ legnagyobb jelentőségű kalózcsoportosulásának tartott The Pirate Bay ellen folyó peres eljárás első fokú lezárásáról. A svéd bíróság fejenként egy év szabadságvesztésre és 3,6 millió dollárnyi kártérítés megfizetésére kötelezte az üzemeltetőket, ami ellen természetesen fellebbeztek a vádlottak (további részletek itt). Az ítéletet követően „elszabadult a pokol” Svédországban: ezrek vonultak az utcára tiltakozni a döntés ellen skandináv állam több nagyvárosában. Ezzel párhuzamosan megugrott a világon egyedülállóan erős kalóz-párt (Piratpartiet) támogatottsága: Svédország taglétszám alapján negyedik legnagyobb pártjává vált a kifejezetten (szoftver)kalózkodást támogató politikai szervezet. Falk Vinge, a párt vezetőjének elmondása szerint a bírósági ítélet kimondását követő egy-két nap alatt 20 százalékkal nőtt a tagok száma.

A lendület azóta sem hagyott alább, így most először a történelemben lehetőség nyílhat arra, hogy egy kalózpárt törvényhozási fórumon hivatalosan, megválasztott képviselőkkel szolgálhassa az általa támogatottak érdekeit. Ismeretes, hogy a hétvégén európa parlamenti választások zajlanak, amelyen a 2006 januárjában alapított kalózpárt is indul. Az EP-be való belekerülésre pedig elég jó esélye van: becslések szerint valahol 5,5 és 7,9 százalék között van a politikai szervezet támogatottsága Svédországban, ami bőven felette van a 4 százalékos minimumküszöbnek.

A 30 évesnél fiatalabb svédek 13 százaléka támogatja nyíltan a Piratpartiet nevű szerveződést, a 30 és 49 éves kor közöttiek pedig minden tizennegyedik (7 százalék). A 49 évnél idősebbek csak 3 százaléka szimpatizál a kalózpárttal. Nemek szerinti megoszlást vizsgálva kiderül, hogy elsősorban „férfias hobbi” a politikai erő támogatása: a svéd férfiszavazók 10,5 százaléka fejezte ki érdeklődését Vinge törekvései iránt, miközben a nőknél mindössze 1,5 százalék ez az arány.

Az eltelt két hónapban folyamatosan nőtt a kalózpárt visszhangja, a svéd média szerint ügyesen lovagolták meg a többi párt ilyen tekintetben tanúsított lustaságát. Az ország egyéb politikai erői nem fordítottak figyelmet az elsősorban fiatalok által támogatott, a modernkori szerzői jogvédelem átalakítását zászlajára tűző kezdeményezésre, így a TPB farvizén lavírozó párt a fiatalok közismerten magasabb szavazási hajlandósága miatt szinte biztosan bejut az Európa Parlamentbe.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom