Connect with us

technokrata

Celeron processzor 8 GHz-en

Smart home

Celeron processzor 8 GHz-en

Öreg Netburst nem vén Netburst. Folyékony nitrogénnel, természetesen.

Az évezred első éveiben a Pentium 4 mikroarchitektúrája pont azért fulladt ki, mert nem bírta tovább az addig folyamatosan alkalmazott frekvencianövelést. A 3 és 4 gigaherz közötti tartományban olyan mértékben kezdett nőni az eldisszipált energia, hogy az egyrészt a hagyományos léghűtéssel kezdett kezelhetetlen mennyiségű hőt termelni, másrészt nagyon energiafalóvá váltak a processzorok.

Ennek ellenére nemrég pont egy ilyen mikroarchitektúrát alkalmazó, Cedar Mill magra alapuló Celeron processzort sikerült Belgiumban elképesztő mértékben túlhajtani. Az öreg Celeron 352-es eredetileg 3,2 GHz-es órajelen üzemelt, ezt húzták fel lelkes tuningbajnokok folyékony nitrogént alkalmazó hűtéssel majdnem háromszorosára. A rekord hivatalosan 8116 MHz lett.

Az eseményre egyébként egy overclocking rendezvényen került sor, amit a németalföldi Alternate számítógépes kereskedés rendezett meg. Itt a Madshrimps névre keresztelt kétfős csapat érte el a rekordot, egy Asus P5B Premium alaplap és a fent említett Celeron processzor segítségével. A CPU-ra applikált tartályba engedték bele a folyékony nitrogént – ez az anyag extrém hideg hőmérsékleten légneműből folyékonnyá válik, és ezt az állapotát viszonylag sokáig képes megőrizni, miközben lehűti környezetét.

Nem lebecsülendő azonban a megszokott ventilátoros hőmérsékletcsökkentéssel elérhető órajel-emelés mértéke sem: a válogatott Celeron lapka így 5,7 GHz-ig volt képes skálázódni. Úgynevezett fázisváltós hűtéssel (ahol a hűtést végző egységek sorba kötve dolgoznak össze) 7 GHz-re állt be a maximum – ezt sikerült überelni a folyékony nitrogénnel. Mindeközben a 24-szeres órajelszorzó változatlan maradt, ennek megfelelően a frontoldali buszsebességet kellett felhúzni az alap 133 MHz-ről (effektív 533 MHz) 338,2 MHz-re (effektív 1353 MHz). Természetesen a tápfeszültségét is meg kellett picit rángatni: 1,3 voltról egészen 1,9 voltig növelték meg.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd