Connect with us

Hirdetés

technokrata

Celeron processzor 8 GHz-en

Smart home

Celeron processzor 8 GHz-en

Öreg Netburst nem vén Netburst. Folyékony nitrogénnel, természetesen.

Az évezred első éveiben a Pentium 4 mikroarchitektúrája pont azért fulladt ki, mert nem bírta tovább az addig folyamatosan alkalmazott frekvencianövelést. A 3 és 4 gigaherz közötti tartományban olyan mértékben kezdett nőni az eldisszipált energia, hogy az egyrészt a hagyományos léghűtéssel kezdett kezelhetetlen mennyiségű hőt termelni, másrészt nagyon energiafalóvá váltak a processzorok.

Ennek ellenére nemrég pont egy ilyen mikroarchitektúrát alkalmazó, Cedar Mill magra alapuló Celeron processzort sikerült Belgiumban elképesztő mértékben túlhajtani. Az öreg Celeron 352-es eredetileg 3,2 GHz-es órajelen üzemelt, ezt húzták fel lelkes tuningbajnokok folyékony nitrogént alkalmazó hűtéssel majdnem háromszorosára. A rekord hivatalosan 8116 MHz lett.

Az eseményre egyébként egy overclocking rendezvényen került sor, amit a németalföldi Alternate számítógépes kereskedés rendezett meg. Itt a Madshrimps névre keresztelt kétfős csapat érte el a rekordot, egy Asus P5B Premium alaplap és a fent említett Celeron processzor segítségével. A CPU-ra applikált tartályba engedték bele a folyékony nitrogént – ez az anyag extrém hideg hőmérsékleten légneműből folyékonnyá válik, és ezt az állapotát viszonylag sokáig képes megőrizni, miközben lehűti környezetét.

Nem lebecsülendő azonban a megszokott ventilátoros hőmérsékletcsökkentéssel elérhető órajel-emelés mértéke sem: a válogatott Celeron lapka így 5,7 GHz-ig volt képes skálázódni. Úgynevezett fázisváltós hűtéssel (ahol a hűtést végző egységek sorba kötve dolgoznak össze) 7 GHz-re állt be a maximum – ezt sikerült überelni a folyékony nitrogénnel. Mindeközben a 24-szeres órajelszorzó változatlan maradt, ennek megfelelően a frontoldali buszsebességet kellett felhúzni az alap 133 MHz-ről (effektív 533 MHz) 338,2 MHz-re (effektív 1353 MHz). Természetesen a tápfeszültségét is meg kellett picit rángatni: 1,3 voltról egészen 1,9 voltig növelték meg.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés