Connect with us

Memória: adattárolás egymilliárd évig

Smart home

Memória: adattárolás egymilliárd évig

Újfajta anyagszerkezetet hoztak létre kutatók, aminek könnyen megdönthetetlen rekord lehet a vége.

A háttértároló egységeket kapacitásuk mellett két további fontos tényezővel lehet jellemezni: adatátviteli sebességükkel és megbízhatóságukkal. Annak idején a CD-ket és DVD-ket úgy hirdették, hogy az azokra írt adatok olyanok, mintha kőbe lennének vésve: akár 100 évig is kibírják. Ehhez képest alig néhány év alatt elvesztik a rajtuk tárolt információt. A merevlemezek sem sokkal jobbak: egy-két évtizedet ez a technika sem bír ki, ami a hibamentes adattárolást illeti.

Sajnos nem hoznak megváltást napjaink flashmemóriás adattároló egységei sem, bár ezeknél az írási/olvasási ciklusok jelentette „elfáradási időt” kellene először kitolni. Becslések szerint azonban még ha vigyázunk is rájuk, akkor is csak 10-30 évig tárolják biztonsággal az adatot, ezután már nincs sok esély minden elraktározott információ hibátlan visszaolvasására. És nem csak azért, mert addigra inkompatibilissé válnak mindenféle olvasóeszközzel.

Lesz megoldás
Áttörésre van tehát szükség, legalábbis a hosszú távú adattárolás tekintetében. Mert ugyan megoldást jelenthet az adatoknak mindig újabb és újabb médiára való átmásolása is, ám ez körülményes olyan helyeken, ahol nagyon nagy mennyiségű, ritka hozzáféréssel kezelt információt tárolnak. Ezt az áttörést hozhatja el az a fejlesztés, amely a hagyományos szilíciumalapú chipek teljesítményéhez képest sok nagyságrenddel tovább őrizheti meg a rá bízott adatot. Becslések szerint akár egymilliárd év is lehet az új anyagszerkezetű tárolóeszköz élettartama.

Hivatalosan a június 10-én megjelenő, az American Chemicals Society (ACS) által publikált Nano Letters folyóiratban kerül nyilvánosságra az a fejlesztés, melyet tudósok egy csoportja, Alex Zettl vezetésével kísérletezett ki nemrég. A kutatók rövid összefoglalója szerint egy, az emberi haj vastagságának ötvenezred részét kitevő vas nanorészecskét tartalmazó memóriaeszközről van szó – a parányi fémet egy üreges, szénalapú nanocsőbe zárták. Elektromosság jelenlétében a nanorészecske ebben az üregben képes – méghozzá nagy pontossággal – előre és hátra mozogni.

A hatás felhasználható információ tárolására: programozható memóriarendszerek készíthetők általa. Laboratóriumi kísérletek és az elméletek szerint az eszköz elképesztő adatsűrűségre lehet képes: elérheti az akár 1 terabyte per négyzetinchet is. Megfelelő hőmérséklet mellett pedig azt sem tartják kizártnak, hogy akár még egymilliárd év múlva is kiolvashatók a rendszerbe táplált adatok.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő