Connect with us

technokrata

A számítógép kövérré és nemtörődömmé tesz?

Smart home

A számítógép kövérré és nemtörődömmé tesz?

Egy brit felmérés szerint a monitor előtt ülők agyműködése megváltozik.

A Daily Mail beszámolója szerint egy nemrég elvégzett brit kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a számítógépek káros hatással vannak az életünkre. Míg egy gyerek, aki fára mászott, és leesett róla, gyorsan megtanulja nem elkövetni újra ezt a hibát, azok, akik a monitor előtt ülnek, és játszanak, ettől eltérő viselkedést mutatnak. Mivel a legtöbb játék felkínálja az aktuális állapot elmentését vagy egy régebbi visszaállítását, a digitális szórakozást választók nem törődnek a következményekkel – hiszen azok tulajdonképpen nincsenek is.

Legalábbis az egyesek és a nullák világában. A való életben azonban meg van a „böjtje” a túlzott monitorbámulásnak: az emberek túlságosan sokat esznek, a mozgásszegény életmód miatt hamar elhíznak. Ráadásul gyakran nem is válogatják meg, hogy milyen ételt vesznek magukhoz; az amerikai stílusú junk food egyre több embernél helyettesíti a napi étkezések egyikét. Mindez a kutatást végző Susan Greenfield szerint a koncentráló-készség csökkenéséhez, érzelmi sivársághoz és a képzelőerő elsorvadásához vezet.

Ennek oka, hogy az agynak azok a területei, amelyek nem kapnak elég ingerületet, egyszerűen nem fejlődnek kellő mértékben, érvelt Greernfield. A brit felsőházban tartott tudományos szemináriumon elhangzott előadása szerint az úgynevezett prefrontális agykéreg esetében figyelhető meg legjobban a túlzott számítógép-használat negatív következménye. Az agynak ez az igen kifinomult területe hajlamos visszafejlődni, ha tulajdonosa nem használja. Amennyiben a területet nem fogjuk munkára, akkor az bizonyos fokú infantilizmushoz vezet hosszú távon, adott hangot feltételezésének Greenfield.

Korábban már több tanulmány is igazolta, hogy a prefrontális agykéreg sérülése az adott embernél lecsökkenti az aktivitást, emellett kockázatvállalóbbá és vakmerőbbé teszi az egyént. És – állítja a tudós asszony – minél kövérebb valaki, annál kevésbé aktív az agynak ez a területe. Ennek ellenére Greenfield úgy vélte, hogy a számítógéphasználat tiltása nem jelentene megoldást.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd