Connect with us

technokrata

A számítógép kövérré és nemtörődömmé tesz?

Smart home

A számítógép kövérré és nemtörődömmé tesz?

Egy brit felmérés szerint a monitor előtt ülők agyműködése megváltozik.

A Daily Mail beszámolója szerint egy nemrég elvégzett brit kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a számítógépek káros hatással vannak az életünkre. Míg egy gyerek, aki fára mászott, és leesett róla, gyorsan megtanulja nem elkövetni újra ezt a hibát, azok, akik a monitor előtt ülnek, és játszanak, ettől eltérő viselkedést mutatnak. Mivel a legtöbb játék felkínálja az aktuális állapot elmentését vagy egy régebbi visszaállítását, a digitális szórakozást választók nem törődnek a következményekkel – hiszen azok tulajdonképpen nincsenek is.

Legalábbis az egyesek és a nullák világában. A való életben azonban meg van a „böjtje” a túlzott monitorbámulásnak: az emberek túlságosan sokat esznek, a mozgásszegény életmód miatt hamar elhíznak. Ráadásul gyakran nem is válogatják meg, hogy milyen ételt vesznek magukhoz; az amerikai stílusú junk food egyre több embernél helyettesíti a napi étkezések egyikét. Mindez a kutatást végző Susan Greenfield szerint a koncentráló-készség csökkenéséhez, érzelmi sivársághoz és a képzelőerő elsorvadásához vezet.

Ennek oka, hogy az agynak azok a területei, amelyek nem kapnak elég ingerületet, egyszerűen nem fejlődnek kellő mértékben, érvelt Greernfield. A brit felsőházban tartott tudományos szemináriumon elhangzott előadása szerint az úgynevezett prefrontális agykéreg esetében figyelhető meg legjobban a túlzott számítógép-használat negatív következménye. Az agynak ez az igen kifinomult területe hajlamos visszafejlődni, ha tulajdonosa nem használja. Amennyiben a területet nem fogjuk munkára, akkor az bizonyos fokú infantilizmushoz vezet hosszú távon, adott hangot feltételezésének Greenfield.

Korábban már több tanulmány is igazolta, hogy a prefrontális agykéreg sérülése az adott embernél lecsökkenti az aktivitást, emellett kockázatvállalóbbá és vakmerőbbé teszi az egyént. És – állítja a tudós asszony – minél kövérebb valaki, annál kevésbé aktív az agynak ez a területe. Ennek ellenére Greenfield úgy vélte, hogy a számítógéphasználat tiltása nem jelentene megoldást.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek