Connect with us

technokrata

Hogyan ellenőrzik az M0-s körgyűrűn a forgalom biztonságát?

Smart home

Hogyan ellenőrzik az M0-s körgyűrűn a forgalom biztonságát?

Beépített digitális balesetmegelőző funkcióval ellátott kamerák figyelik a nemrégiben átadott M0-s körgyűrű egy szakaszát.

Közel hatvan darab folyamatosan működő és éjszaka is látó kamera üzemel az M0-ás körgyűrű nemrégiben átadott 35 km-es szakaszán (a Megyeri hídon is). A hazai fejlesztésű intelligens funkciókkal ellátott kamerák segítségével egyszerre többféle esemény is folyamatosan megfigyelhető és rögzíthető az autópálya szakaszain. A már Angliában is tesztelt rendszer kritikus események észlelésekor képes figyelmeztetni a diszpécser szolgálatokat megadva a történtek időpontját és típusát. A kamerába épített eseményfelismerő funkciók jelentősen növelik az emberi megfigyelés hatékonyságát, különösen nagy kamerarendszerek esetében, hiszen a megfigyelések és észlelések jó részét az emberi erőforrások helyett a kamerák végzik.

„Például baleset bekövetkezésekor a kamera detektorai észlelik a forgalom sebességének hirtelen csökkenését, mivel folyamatosan mérik azt. A kamera szintén jelez leállósávban történő haladás, vagy szembe irányú forgalom esetén. Ilyenkor a rendszer riasztást küld a központba, ahol az események ismeretében lehetőség van az azonnali cselekvésre.” – mondta Princz Adorján, az Intellio Kft. ügyvezető igazgatója. A kamerák képének visszajátszása során rekonstruálhatók az események, így hamar kiderül, hogy ki volt a szabálysértő, vagy éppen mi okozta az adott riasztási eseményt.

A lehető legrészletdúsabb információszerzés érdekében minden Intellio közlekedéselemző kamerához egy-egy úgynevezett Speed Dome kamera van kötve, melyek mozgását az intelligens kamerák képesek irányítani. A Speed Dome kamerák fő jellegzetessége, hogy igen nagy optikai zoommal rendelkeznek és távolról irányítva mozgathatóak. Jelen esetben azonban ez nem a diszpécser által történik, hanem a rendszer automatikusan vezérli ezek mozgását. Ez azt jelenti, hogy egy esemény bekövetkezésekor közvetlen közelről, teljesen éles képet kapva vizsgálhatunk rendszámokat, akár arcokat.

Az Intellio Forgalomfigyelő megoldása (Traffic Solution) integrált eszközökkel képes további funkcionalitásokra is, mint például a forgalom sávonkénti elemzésére is, Az intelligens közlekedéselemző kamerák képesek egy útszakasz teljes szélességű megfigyelésére. Egy eszközön ugyanis több funkció (detektor) egyidejűleg is futtatható. Ez azt jelenti, hogy a kamera egy időben futtatja a balesetmegelőző funkciókat és statisztikai adatokat biztosít úgy, mint a járművek kategóriája, átlag sebessége, vagy azok súlya (integrált hurokdetektorok alkalmazásával). Szabályszegés esetén a kamerák azonnal riasztást küldenek az autópálya-kezelő diszpécser szolgálathoz, és rögzítik a gépjármű adatait (szín, típus), valamint annak rendszámát. A riasztás lehetővé teszi az azonnali intézkedést, így könnyen ki lehet szűrni a szabálysértőket és akár megelőzni a baleseteket.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd