Connect with us

Nagyszabású per a DVD másolás ellen

Smart home

Nagyszabású per a DVD másolás ellen

A filmes lemezek többszörösítésének egyil legnagyobb szereplőjét támadták meg a bíróságon a stúdiók.

Angolul „rent, rip and return”, azaz „kikölcsönöz, lemásol és visszavisz” néven hívja Hollywood azt a jelenséget, amely az elmúlt években tovább csökkentette az éves szinten 20 milliárdosra becsült DVD-eladásokból származó bevételeit. A filmrajongók java ugyanis megelégszik a másolt koronggal; az eredetihez elég csak rövid időre, például kölcsönzéssel hozzájutni, ami pedig jóval kevesebbe kerül, mint egy gyártó által készített tokba csomagolt példány. Minderre persze nem lenne lehetősége a felhasználóknak a másolásvédelmi eljárások miatt, ha nem létezne célszoftver a duplikátumok elkészítésére.

Ezt megelégelve a múlt hét pénteken azzal fordult az iparágban érintett cégeket képviselő ügyvédek egy csoportja egy szövetségi bírósághoz, hogy az tiltsa be a legnagyobb ilyen jellegű szoftver fejlesztőjének alkalmazását. A Realnetworks programját találta legirritálóbbnak a jogtulajdonosok szövetsége; a Seattle-i központtal bíró cég azon szoftverét szeretnék ellehetetleníteni, amellyel a DVD-kről merevlemezre másolhatók a mozgóképes alkotások. Érvelésük szerint a Realnetworks fejlesztése illegális kalózeszköznek minősül.

RealDVD, működés közben

Nem hagyták válasz nélkül a Realnetworks ügyvédei a beadványt, és azzal válaszoltak a megkeresésére, hogy kijelentették: a RealDVD nem támogatja a kalózkodást. A cég szerint szoftvere rendelkezik azokkal a megkötésekkel, amik csak a legális változatot birtokló számára teszik lehetővé biztonsági másolat (backup) készítését.

Az ügy tehát elindult – külön érdekessége, hogy az a bíró folytatja le az eljárást, aki 2000-ben döntésével bezáratta a Napstert. A három napos gyorsított eljárás során természetesen mindkét fél igyekszik meggyőzni saját maga igazáról a bírót. A stúdiók attól félnek, hogy ha a Realnetworks továbbra is legálisan adhatja el RealDVD szoftverét, a filmrajongók elvesztik érdeklődésüket az eredeti filmes DVD-k iránt, és rászoknak a kölcsönzésre/másolásra (a bevezetőben említett „három R”). Érvelésük szerint a szövetségi Digital Millennium Copyright Act nevű szerzői jogi törvényt sérti a RealDVD. A Realnetworks viszont azt állítja, hogy aláírták a DVD Copy Control Associationnel azt a megállapodást, mely révén lehetőségük van a CSS kezelésére. Ügyvédeik szerint nem változtatják meg vagy távolítják el a lemezek titkosítását, szemben az az ingyenesen letölthető szoftverek garmadájával, melyek erre lehetőséget kínálnak.

„Ha Hollywood nyer az ügyben, akkor sem hiszem, hogy az változást hozna a való világban.” – nyilatkozta az eset kapcsán Fred von Lohmann, a digitális szólásszabadságért küzdő Electronic Frontier Foundation, röviden EFF egyik jogi képviselője – „Bárki, aki DVD-t akar másolni, 10 perc alatt ingyen hozzájuthat egy ilyen szoftverhez.” Az ügyvéd azt akarta érzékeltetni ezzel, hogy a filmes lemezek másolása már rég túlnőtt a Realnetworks-ön, azaz hiába veszti el esetleg a cég a pert, semmi sem fog változni a felhasználói gyakorlatban.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő