Connect with us

E-könyv olvasó vakok és gyengénlátók számára

Smart home

E-könyv olvasó vakok és gyengénlátók számára

Az elektronikus könyvolvasók forradalmasíthatják a gyengénlátók és vakok olvasási lehetőségeit is.

Négy kutató (Seon-Keun Park, Byung-Min Woo, Sun-Hye Woo & Jin-Sun Park) megtervezte és bemutatta az első Braille e-könyv olvasót, melynek elektroaktív polimer felületén elektromágneses jelekkel dinamikus módon lehet előállítani a Braille írásra jellemző tapintható írásjeleket. Bár az EAP technológiát alkalmazó Braille e-könyv olvasó kicsit vaskosabb, mint a már-már papírvékonyságúra karcsúsított „hagyományos” e-könyv olvasók, a speciális eszköz így is hihetetlen segítség lehet a látásukban korlátozott embertársaink számára.

Egy Braille írással készülő könyv átlag kétszer annyi lapot tartalmaz, mint a látoknak készülő változat, így előállítási költsége is az egekbe nő, ami nyilvánvaló korlátja jelenleg is annak, hogy fogyatékkal élő embertársaink akárcsak a legalapvetőbb irodalmi művek teljes választékát is elérhessék „saját nyelvükön”.

A még csak elképzelésként bemutatott e-Braille olvasó, – ha valaha kapható lesz, – az oktatásban is jelentős szerepet kaphat, valódi esélyegyenlőséget adva ezzel a hátránnyal élő gyerekeknek, írta meg az Interaktív Oktatástechnikai Portál.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom