Connect with us

technokrata

Blu-ray lejátszók 20 ezer forint alatt

Smart home

Blu-ray lejátszók 20 ezer forint alatt

Hamarosan indul az olcsó távol-keleti dömping?

Ha kicsit erősödik a forint, akkor magyar pénzre átszámítva akár 20 ezer forint alá is bukhat az egyszerű kéklézeres asztali lejátszók ára – nem is olyan sokára. Ez lökést jelenthet a komoly konkurencia nélkül maradt formátumnak. A Blu-ray ugyanis mindmáig nem volt képes elterjedni, sem PC-s, sem különálló, asztali berendezés formájában, és ennek első sorban magas ára az oka.

Mi hozhatja meg a változást? Nos, a Samsung Electronics szerint az áll a 100 dollár alatti lejátszók megjelenésének hátterében, hogy fél éven belül a kínai gyártók is belépnek a piacra. „A Blu-ray piaca felpörgőben van, és fogadni lehet arra, hogy a kínai gyártók jelentette konkurencia megjelenésével lesz egy velük versenyző 99 dolláros Blu-ray lejátszónk.” – jelentette ki nemrég Mark Leathan, a Samsung marketingigazgatója nemrég egy interjúban.

A hatalmas mennyiségben termelő kínai cégek megjelenésének prózai oka van: olcsóbbá válik a licencelés. Korábban már írtunk arról, hogy a kéklézeres formátum tulajdonjogát birtokló cégek a licencdíjak drasztikus lefaragásáról döntöttek. Március eleji beszámolónk szerint a korábbi 30 dollárról akár 9,5 dollárra eshet a licencdíj egy Blu-ray lejátszó, és 14 dollárra egy BD író esetében. A média is olcsóbbá válik: egy csak olvasható korongot 11 cent, egy írható lemezt 12 cent, míg egy újraírható diszket 15 cent licencdíj terhel majd az év közepétől. Ez legalább 40 százalékos esést jelent a kéklézeres termékek esetében a mostani, kumulált jogdíjakat figyelembe véve.

Nem mindenki olyan optimista azonban, mint a samsungos Leathan. Stephen Baker, az NPD Group piackutató cég egyik elemzője szerint ugyan előfordulhat, hogy idén már látunk 100 dollár körüli lejátszókat, de ez nem válik jellemzővé. „Talán a Fekete Pénteken*. Akkor nem tartom kizártnak néhány, ennyire nyomott árú készülék megjelenését. Viszont most még kicsit korai a karácsonyi bevásárlási időszak árait megbecsülni – nyár közepére pontosabban fogunk látni.” – nyilatkozott Baker.

* Black Friday-nek hívják az Egyesült Államokban a hálaadás utáni első pénteket. Ezen a napon kezdődik meg a karácsonyi bevásárlási időszak; az amerikaiak jellemzően ekkor kezdik felkeresni először tömegesen a hagyományos és online áruházakat, ajándékok után kutatva. A Black Friday kifejezetés eredetileg Philadelphiából származik, a vásárlási láz nyomán bekövetkező közlekedési káoszra utal. Tudjon meg többet a Black Friday-ről.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák