Connect with us

Hirdetés

technokrata

Blu-ray lejátszók 20 ezer forint alatt

Smart home

Blu-ray lejátszók 20 ezer forint alatt

Hamarosan indul az olcsó távol-keleti dömping?

Ha kicsit erősödik a forint, akkor magyar pénzre átszámítva akár 20 ezer forint alá is bukhat az egyszerű kéklézeres asztali lejátszók ára – nem is olyan sokára. Ez lökést jelenthet a komoly konkurencia nélkül maradt formátumnak. A Blu-ray ugyanis mindmáig nem volt képes elterjedni, sem PC-s, sem különálló, asztali berendezés formájában, és ennek első sorban magas ára az oka.

Mi hozhatja meg a változást? Nos, a Samsung Electronics szerint az áll a 100 dollár alatti lejátszók megjelenésének hátterében, hogy fél éven belül a kínai gyártók is belépnek a piacra. „A Blu-ray piaca felpörgőben van, és fogadni lehet arra, hogy a kínai gyártók jelentette konkurencia megjelenésével lesz egy velük versenyző 99 dolláros Blu-ray lejátszónk.” – jelentette ki nemrég Mark Leathan, a Samsung marketingigazgatója nemrég egy interjúban.

A hatalmas mennyiségben termelő kínai cégek megjelenésének prózai oka van: olcsóbbá válik a licencelés. Korábban már írtunk arról, hogy a kéklézeres formátum tulajdonjogát birtokló cégek a licencdíjak drasztikus lefaragásáról döntöttek. Március eleji beszámolónk szerint a korábbi 30 dollárról akár 9,5 dollárra eshet a licencdíj egy Blu-ray lejátszó, és 14 dollárra egy BD író esetében. A média is olcsóbbá válik: egy csak olvasható korongot 11 cent, egy írható lemezt 12 cent, míg egy újraírható diszket 15 cent licencdíj terhel majd az év közepétől. Ez legalább 40 százalékos esést jelent a kéklézeres termékek esetében a mostani, kumulált jogdíjakat figyelembe véve.

Nem mindenki olyan optimista azonban, mint a samsungos Leathan. Stephen Baker, az NPD Group piackutató cég egyik elemzője szerint ugyan előfordulhat, hogy idén már látunk 100 dollár körüli lejátszókat, de ez nem válik jellemzővé. „Talán a Fekete Pénteken*. Akkor nem tartom kizártnak néhány, ennyire nyomott árú készülék megjelenését. Viszont most még kicsit korai a karácsonyi bevásárlási időszak árait megbecsülni – nyár közepére pontosabban fogunk látni.” – nyilatkozott Baker.

* Black Friday-nek hívják az Egyesült Államokban a hálaadás utáni első pénteket. Ezen a napon kezdődik meg a karácsonyi bevásárlási időszak; az amerikaiak jellemzően ekkor kezdik felkeresni először tömegesen a hagyományos és online áruházakat, ajándékok után kutatva. A Black Friday kifejezetés eredetileg Philadelphiából származik, a vásárlási láz nyomán bekövetkező közlekedési káoszra utal. Tudjon meg többet a Black Friday-ről.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés