Connect with us

technokrata

10-ik generációs LCD-k

Smart home

10-ik generációs LCD-k

A tervezettnél korábban, idén októberben kezdődik a Sharp folyadékkristályos kijelzőinek termelése az új gyárban.

A minőségi LCD panelek iránti kereslet a recesszió ellenére magas marad. Különösen a fejlődő piacokon, például Kínában, de Európában is növekszik az LCD televíziók iránti igény, a hitelválság ellenére is. Mindemellett az úgynevezett e-signage (köztéri) kijelzők piacán is komoly fellendülés tapasztalható. Annak érdekében, hogy ezt a növekedést kövesse, a Sharp öt hónappal előrehozza a termelés megkezdését a Sakai városban épülő 10-ik generációs-LCD-panelgyárban. Így a gyárban készült első kijelzők már idén októberben legördülhetnek a gyártósorokról.

A Sharp 2007 vége óta építi a világ legmodernebb LCD gyárát a Japánban található Osaka melletti Sakai városában. Az új gyártóbázis lesz az első 10-ik generációs LCD üzem a világon, amelyben akár a 8,7 négyzetméteres (2.850 x 3.050 mm) anyaüveg panelek megmunkálására is lehetőség nyílik. Ez a jelenlegi 8-ik generációs Kameyama II üzemben használatos anyaüvegnél 60 százalékkal nagyobb. A tízedik generációs alapanyagokból például hat darab 60 hüvelykes vagy nyolc darab 50 hüvelykes LCD képernyő állítható elő.
A DisplaySearch adatai szerint az LCD televíziók piaca 2009-ben is növekedni fog, elsősorban a fejlődő piacokon, például Kínában. A piackutató előrejelzése szerint idén világszerte összesen 120 millió készüléket értékesítenek majd, ami 17 százalékkal múlja felül a tavalyi adatokat, a Sharp Electronics Europe vezérigazgatója, Hiroshi Sasaoka szerint pedig csupán Európában 37 millió készüléket értékesít majd a japán vállalat.

Az új üzem látványterve

A nagyméretű LCD panelek nemcsak televíziókban találhatók meg, hanem az egyre népszerűbb e-signage eszközökben is. Ezek alatt elsősorban a közösségi terekben elhelyezett elektronikus posztereket és hirdetőtáblákat, a repülőtereken és a nagyobb állomásokon elhelyezhető reklámokat, közlekedési tájékoztató táblákat és a látogatókezelő rendszereket kell érteni. Az iSuppli nevű piackutató szerint az ilyen eszközök iránt kereslet a következő négy év alatt a hat és félszeresére nő, ami húszmillió fölötti darabszámot jelent. A Sharp kiterjedt portfóliójának köszönhetően, amely magába foglalja az új 108 hüvelykes és 82 hüvelykes képernyőket is, képes lesz profitálni a köztéri megjelenítők piacának gyors növekedéséből.

Az 1,27 millió négyzetméteres komplexum otthont ad majd számos beszállítónak is, így az egész gyártási folyamat lényegében egy helyen zajlik majd. A gyárat a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően fogják üzemeltetni, így minimalizálják a széndioxid kibocsájtást, és garantálják, hogy az erőforrások és az energiagazdálkodás terén is a leghatékonyabb eljárásokat alkalmazzák majd.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp